ION ILIESCU, INTERVIU BOBMBA IN DER SPIEGEL, CIA a avut sediu în...

ION ILIESCU, INTERVIU BOBMBA IN DER SPIEGEL, CIA a avut sediu în România!

0 589

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, într-un interiu bomba din Der Spiegela aprobat un sediu pentru CIA în România, în anii 2002-2003, însă că nu ştie dacă acest sediu a fost folosit de serviciul secret ca închisoare clandestină pentru suspecţii de terorism. Iliescu spune că a făcut acest gest din curtoazie faţă de partenerii americani, în perioada de pre-aderare a României la NATO.

Recent, fara sa-l… intrebe cineva, fostul preşedinte Traian Băsescu, penibilul „adversar” al lui Putin declara că „nu există o probă că pe teritoriul României au existat astfel de închisori”. După fostul preşedinte polonez Alexander Kvasnievski, presedintele Iliescu este al doilea fost şef de stat, care recunoaşte existenţa, pe teritoriu propriu a închisorilor clandestine CIA, conform Der Spiegel. 10132321-1494498764

Iliescu spune că a primit o cerere în acest sens de la „aliaţii noştri americani” şi că a aprobat-o, iar de detalii s-a ocupat şeful SIE de atunci, Ioan Talpeş.

Acesta a confirmat spusele lui Iliescu, pentru Der Spiegel, De altfel Talpeş a fost primul oficial român care a vorbit, anul trecut, despre existenţa unui centru de tranzit al CIA în România.

„Noi nu ne-am amestecat în activităţile SUA de acolo. Eu, ca preşedinte la vremea respectivă am privit această cerere ca pe o chestiune minoră. Eram aliaţi, luptam împreună în Afganistan şi în Orientul Mijlociu, aşa că nu am mers în detaliu în ceea ce priveşte cererea unui stat aliat de a avea un sediu în România”,Întrebat dacă ar mai fi aprobat locaţia ştiind ce urma să se întâmple acolo, Iliescu a răspuns „…a fost un gest de bunăvoinţă înainte de aderarea noastră la NATO. Am învăţat din acest lucru ca pe viitor să fim atenţi şi să cântărim conştiincioşi astfel de cereri”, a mai spus Iliescu.

 Ioan Talpeş a confirmat declaraţiile lui Iliescu pentru Der Spiegel şi a declarat că fostul preşedinte i-a dat mână liberă să se ocupe de această problemă, sediul oferit CIA fiind în Bucureşti.., unde exista si Aeroport corespunzator, si oras de 2 milioane de oameni, unde sa te „pierzi”!Talpeş spune că acest sediu nu mai există în prezent.

Talpeş a mai declarat că CIA a folosit acest sediu în perioada 2003-2006 şi că autorităţile române au informat CIA că nu doresc să ştie ce se petrece în acel sediu, pentru că, spune Talpeş, era conştient că „situaţia poate deveni periculoasă”. Talpeş mai spune că nu ştie dacă CIA a folosit Baza militară de la Mihail Kogălniceanu pentru tranzitul de prizonieri. Prin acest gest, mai spune Talpeş, România şi-ar fi dovedit alianţa cu SUA înainte de aderarea la NATO.

Al dreaqu’ Baselu asta, el stia de „guantanamizarea”din inchisorile Romaniei, ca de-aia a facut „aluziile” alea catre mamdam Codruta! Nu ca nestiutorul Iliescu… ce s-a prins ca urmasul sau la Cotroceni voia „sa-si verse gusha” .

Un raport al Senatului american publicat în 9 decembrie 2014 arată că CIA a folosit metode „brutale”, de multe ori „ineficiente”, pentru interogarea suspecţilor de terorism, inducând în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute.

Versiunea publică a raportului a secretizat o serie de date, inclusiv numele ţărilor care au găzduit închisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detenţie construit de CIA în România este „BLACK” (negru). Polonia are culoarea „albastru”, Lituania, „violet”, iar Thailanda, „verde”.

Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre închisoarea secretă din România, iar ambasadorul american în România, Michael Guest, a calificat ca „inacceptabilă” această situaţie, cerând clarificări şi asigurări că nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare.

„În august 2003, ambasadorul american în ţara … a încercat să ia legătura cu oficiali de la Departamentul de Stat pentru a se asigura că instituţia are cunoştinţă de existenţa centrului de detenţie şi de potenţialul impact asupra politicilor în relaţia cu Administraţia ţării-gazdă (România – n.red).
Militärgebäude auf dem US-Stützpunkt Kogalniceanu (Archivbild): "Black Site" soll von 2003 bis 2005 betrieben worden sein

Ambasadorului american i s-a răspuns de către… biroul local CIA (deci exista un astfel de birou „special” la Bucuresti despre care…  habar n-aveau liderii Statului Roman !!)  că:nimeni de la Departamentul de Stat, nici măcar secretarul de Stat (Colin Powell – n.red), nu fusese informat despre existenţa închisorii CIA în această ţară. Catalogând drept inacceptabilă atitudinea CIA, ambasadorul a cerut un document semnat cel puţin de către consilierul prezidenţial american pentru Securitatea naţională prin care să fie descrise atribuţiile programului, inclusiv o poziţie din care să reiasă că tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale şi drepturile omului (…)”, menţionează raportul. (surse,cotidianul si der spiegel)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.