Ion Iliescu despre problema tiganilor

Ion Iliescu despre problema tiganilor

0 145

Ion Iliescu a afirmat: „Romii nu trebuie confundati cu romanii“
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a facut aceasta afirmatie la sesiunea anualã a Forumului Crans Montana despre problemele imigrarii, securitatii si stabilitatii, abordand cu aceasta ocazie problema confuziei dintre romani si etnia roma.
„Este alimentata aceasta confuzie intre denumirea de romani si romi. Adoptarea de catre tigani a denumirii de romi a creat o mare confuzie. Mi-a aratat un roman care lucreaza aici ca pe pasaportul lui scrie prescurtat nationalitatea rom. Deci romanii sunt priviti ca fiind totuna cu tiganii, ceea ce este reprobabil, pentru ca reprezentantii celei de-a doua categorii au modul lor de viata legat de activitati precum cersit sau furt. Tiganii nu trebuie insa blamati, si ei au viata lor legata de conditii istorice grele. Problema tiganilor insa nu este romaneasca, ci reprezinta o problema europeana si trebuie sa o privim la acest nivel european, ca pe o politica consecventa pentru integrarea lor“, a spus Iliescu.
Este drept, noi cei traitori in tara cunoastem ce ne deosebeste de tigani, fiind in multe cazuri si privinte inoportunati de actele lor antisociale, lucru pe care apusenii nu il cunosc. Iar mai ales dupa deschiderea cailor spre Occident, multi tigani, cu acte de identitate din Romania, precum si adoptarea termenului de rom, au facut ca cei din vestul Europei sa amestece oalele, mai ales in sens negativ, ca urmare a actelor antisociale comise de tigani pe acolo, acte in urma carora multi romani au avut de suferit.
Este bine ca lucrurile au inceput sa fie clarificate, la un nivel mult mai inalt decat in discutii dintre oameni simpli, aceste demersuri, chiar daca tarzii, fiind benefice. Din pacate exista destule glasuri care, la fel ca in cazul etniei maghiare, cer pentru tigani drepturi „mai egale” decat este normal, ceea ce contravine bunului simt. Caci tiganii stiu, in cadrul neintegrarii in societate, pe langa hotii si cersit, sa minta si sa se vaiete cat nici o alta etnie din zona, cerand intr-una ajutoare peste ajutoare, de care, daca le-au fost date, isi bat joc.
Si atunci mai poti accepta existenta lor ca egalul tau?
In context vreau sa amintesc nunta nu stiu carui fiu de mare balaur cu fata atui si mai mare balaur printre tigani, nunta care a costat peste un milion de euro. Oare extrem de bogatii tigani – de unde or fi avand aceste averi? – de ce nu au grija sa de putin din imensele averi ca sa-si ajute co-etnicii?
Sa fiu bine inteles: nu este ura de rasa, extremism sau alte asemenea bazaconii. Este, pur si simplu, o constatare, pe care o poate face orice om de buna credinta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.