Ion Iliescu: Alianta cu PNL si PC trebuie sa devina …functionala!

Ion Iliescu:
Alianta cu PNL si PC trebuie sa devina …functionala!

0 88

Alianta PSD cu PNL si PC trebuie sa devina cat mai repede cu putinta functionala, iar deasupra tuturor istoriilor personale, ambitiilor sau animozitatilor trebuie sa fie interesul comun al aliantei si o viata decenta pentru romani, a declarat, vineri, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, de la tribuna Consiliului National al partidului.
„Alianta cu PNL si PC trebuie sa devina cat mai repede cu putinta functionala. Stiu, este un efort de acomodare nu tocmai usor: sunt in ecuatie si animozitati si istorii personale care se reflecta in relatiile dintre organizatii si orgolii si interese sau ambitii. Deasupra lor trebuie sa fie interesul comun al aliantei, care trece dincolo de castigarea alegerilor: prezervarea democratiei si relansarea economiei, o viata decenta pentru romani. Dialogul intre partide trebuie sa functioneze permanent. Este nevoie de un cadru coerent de functionare si de mecanisme efective de coordonare a actiunilor USL. Nu spun ca in Romania competitia dintre stanga si dreapta si-a pierdut relevanta. Spun doar ca ea nu conteaza in acest caz particular, cu atat mai mult cu cat adevaratele partide de stanga, PSD, si de dreapta, PNL, au facut o alianta pentru a oferi Romaniei o sansa de a iesi din criza si un viitor in familia europeana”, a subliniat fostul sef de stat.

Potrivit acestuia, eticheta de partid de dreapta pe care si-o asuma PDL „este mai putin relevanta”. „Este vorba de un partid populist si oportunist, care nu vrea decat un singur lucru: acces nelimitat la banul public pentru un grup de interese economice. La fel de abuziva este eticheta de partid de stanga revendicata de UNPR, o constructie oportunista si imorala din toate punctele de vedere, care s-a inhamat la caruta unei guvernari de toata jena. Romanii au nevoie acum de politici bune: in domeniul industrial, energetic, in agricultura, in infrastructuri, in materie de mediu, in educatie si sanatate, in protectia sociala, in functionarea statului. Iar USL le poate oferi romanilor buna guvernare de care au nevoie”, a spus Ion Iliescu.

Presedintele de onoare al PSD le-a transmis colegilor de partid ca alegerile care vin „nu vor fi castigate la televizor, ci in strada”. „Si cand spun in strada ma gandesc la dialogul permanent si nemijlocit cu oamenii. Primarii nostri, alesii locali si judeteni, liderii de filiale au datoria de a merge intre oameni, de a asculta nevoile si sperantele lor, de a le explica intentiile noastre. Fara acest tip de activism, care este, pana la urma, esenta jocului democratic, partidele isi pierd sprijinul si relevanta. Este nevoie de multa munca, de un efort colectiv pentru intarirea organizatiilor, pentru mobilizarea lor, pentru atragerea alaturi de noi a celor care-si doresc schimbarea in Romania”, a detaliat Iliescu.

El a pledat, in context, pentru un proiect comun in cadrul USL care sa fie dedicat special agriculturii si satului romanesc. „Nu cred ca trebuie sa explic de ce. Trebuie sa mobilizam potentialul de crestere economica oferit de agricultura si, mai ales, trebuie sa stabilizam forta de munca tanara in zona rurala. In curand nu vom mai avea cu cine lucra in agricultura. Iar satul romanesc trebuie sa beneficieze si el de servicii publice de educatie, de sanatate, de infrastructuri. Nu ne putem permite sa neglijam satul romanesc si agricultura – una dintre marile sanse ale Romaniei. Trebuie sa facem o lista cu investitiile publice prioritare, de pe care nu trebuie sa lipseasca regandirea unui sistem eficient de irigatii”, a argumentat fostul presedinte.

Ion Iliescu a criticat si votul prin corespondenta. „Suntem intrebati tot mai insistent ce vom face daca actuala guvernare continua practicile nedemocratice si ea impune regionalizarea, comasarea alegerilor, votul prin corespondenta, schimbarea modului de vot. Noi credem ca ele nu au alta menire decat fraudarea alegerilor si prin urmare vom merge pana la retragerea din Parlament. (…) Romania trebuie sa ramana un stat de drept si nu putem fi partasi la distrugerea lui, la fel cum nu putem accepta legi precum cea a asistentei sociale, care vrea sa consfinteasca lichidarea statului social. De aceea, este nevoie de un important efort organizatoric, de cooperarea cu societatea civila, pentru a impiedica fraudarea alegerilor. Nu avem nicio scuza daca se intampla si de data asta asa ceva. Cred in victoria noastra in alegeri, cred ca putem reda Romaniei demnitatea si speranta. Va multumesc pentru atentie”, a conchis liderul de onoare al PSD.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.