ION I. C. BRATIANU LA MANA UNOR MILIONARI DE MUCAVA?

ION I. C. BRATIANU LA MANA UNOR MILIONARI DE MUCAVA?

0 728

Se implinesc in curand eani de la 31 mai 2012, cand a avut loc „inedita” conferința de presă prin care s-a anunțat, cu multa pompa: Crearea Asociației Monument Ion C. Brătianu, la inițiativa fostului primar general al Capitalei, Adriean Videanu, zis si primarul – Bordura, cel care i-a urmat lui Basescu la Primarie, avand grija sa „ingroape sau sa acopere” toate porcariile sale. Sau, dupa cum se vede, aproape toate…Obiectivul Asociației Monument Ion C. Brătianu este refacerea monumentului Bratianu din Piata Universității (București).
Laudabila initiativa era sustinuta si de un fost, dar pagubos ministru al justitiei (intre timp, devenit… Casa de avocatura Stoica si Asociatii) care n-a lasat in urma decat o lege stupida ce anula faimoasa Lege Marzescu privind persoanele juridice (infiintarea Fundatiilor, Asociatilor…) de care nu se atinsesera nici comunistii…
Monumentul dedicat lui Ion C. Brătianu a fost inaugurat la 18 mai 1903, cu ocazia împlinirii a 12 ani de la moartea lui Ion C. Brătianu. Obiectivul acestei inițiative, daca se materializa, ar fi adus omagiul public unei personalități simbol pentru România, care avusese o contribuție determinantă pentru independența și modernizarea țării.
În 1948, monumentul Ion C. Brătianu a fost distrus, ca alte monumente simbol care nu mai corespundeau ideologiei comuniste. Cum se stie, Videanu a pus mana pe toata industria de extractie si prelucrare a zacamintelor de marmora din Romania,pe care le exporta la greu in Emirate, iar Stoica – zis nababul – domina fara jena piata avoctiala a Bucurestiului. Pe banii lor de multi-milionari in euro puteau sa-i ridice lui Bratianu o statuie cat „Intercontinentalul” de alaturi..Dar n-au facut nimic, indemnandu-i pe altii dupa rentabilul principiul comunist, „incepeti voi inainte, ca noi va vom ajuta…”
Pana la urma Statuia lui Ion C. Brătianu va fi reconstruită şi amplastă în locul ocupat iniţial din Piaţa Universităţii, lângă sediul Ministerului Agriculturii şi Spitalul Colţea, potrivit potrivit proiectului de hotărâre, aprobat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) Monumentul reconstruit va fi amplasat tot în Piaţa Universităţii, vizavi de Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, unde statuia originală s-a aflat între 1903 şi 1948.Monumentul a fost realizat de sculptorul francez Ernest Henri Dubois, în urma unui concurs internaţional din 1900 şi a fost inaugurat în 18 mai 1903, cu ocazia împlinirii a 12 ani de la moartea lui Ion C. Brătianu, fiind amplasat la intersecţia bulevardelor Colţei (actual I.C. Brătinu) şi Carol I.În 1948, acesta a fost distrus, ca alte monumente simbol din Bucureşti care nu mai corespundeau ideologiei comuniste.
„Astăzi, pentru Bucureşti, este vitală recuperarea patrimoniului cultural şi istoric şi redobândirea strălucirii micului Paris, așa cum era denumit Bucureştiul în perioada interbelică. Astfel, una dintre cele mai reprezentative statui ale Bucureştiului a fost complexul monumental care îl cinstea pe lon C. Bratianu, creator al României moderne şi independente, implicat în toate momentele importante ale istoriei României secolului XIX”, se arată în raportul de specialitate al proiectului adoptat de CGMB, motivat de dorința de a readuce în atenția publicului, într-un moment în care noile generații caută repere, imaginea lui Ion C. Brătianu, om politic reformator și unul dintre principalii creatori ai României moderne.
Ion C. Brătianu, alături de partidul pe care l-a creat în 1875, Partidul Naţional Liberal, a condus România ca prim-ministru, timp de 12 ani neîntrerupt, cea mai lungă perioadă de stabilitate guvernamentală. În timpul guvernării sale, alături de obţinerea independenţei de stat şi declararea Regatului, a fost creată Banca Naţionala a României şi a început modernizarea statului, se mai arăta în raport. Din pacate,in proiectul de hotărâre nu a fost specificată suma necesară reconstruirii monumentului, precizându-se că finanţarea va fi asigurată din fonduri de la bugetul local…(ddr)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.