Iohannis, martelat in presa europeana: Ajuta extrema dreapta si pericliteaza banii europeni

Iohannis, martelat in presa europeana: Ajuta extrema dreapta si pericliteaza banii europeni

0 186

Klaus Iohannis este criticat dur de publicația germană Politico exact în ziua participării, la Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic şi la Consiliul European, analiștii apreciind că acesta a cam încheiat-o cu tema anticorupției după aducerea la putere a guvernului PSD-PNL.
Manevra președintelui, care a trădat electoratul liberal, scrie Politico, nu va face decît să promoveze extrema dreaptă și să blocheze fondurile europene.
Președintele României, Klaus Iohannis, și-a construit o reputație internațională strălucitoare ca un campion al democrației, dar strălucirea se stinge acasă, unde criticii îl acuză că a instalat un guvern pe care îl consideră un teren propice pentru corupție și nepotism, scrie Politico.
Deziluzia față de noul guvern, care a preluat mandatul luna trecută, ar putea avea consecințe grave, avertizează analiștii. Riscă să alimenteze neîncrederea în autoritatea politică, un factor cheie al ratei scăzute de vaccinare anti-Covid din România. Ar putea stimula extrema dreaptă, sceptică față de vaccinare, care a crescut în forță în ultimii ani. Iar pasul înapoi al statului de drept ar putea pune în pericol accesul la fondurile UE.
În timp ce noua coaliție a fost convenită între cele două partide, oameni din interiorul acestora spun că Iohannis a jucat un rol esențial în realizarea ei, încercând să pună capăt lunilor de criză politică și paralizie.
Acest lucru a stârnit furie în rândul multor susținători anteriori ai președintelui, un fost primar al orașului Sibiu, care a câștigat un prim mandat de șef al statului în 2014 pe o platformă de combatere a corupției și de întărire a independenței justiției, și a câștigat cu ușurință al doilea mandat în 2019.
ONG-urile locale și internaționale și intelectualii de seamă au etichetat noua coaliție drept „cea mai nerușinată trădare a unui vot popular după 1990”, când dominația comunistă a luat sfârșit, mai scrie Politico.

Bogdan Iacob
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.