Ioan Neculaie pierde „mosia” de la Roman (2)

Ioan Neculaie pierde „mosia” de la Roman (2)

0 156

Magnatul Ioan Neculaie, patronul grupului de firme Prescon si al clubului de fotabl FC Brasov a fost lasat cu „buza umflata” de catre judecatorii Tribunalului Alba in ceea ce priveste „mosia” sa de la Romana Brasov.? Practic, Ioan Neculaie ar putea ramine fara uzina Roman SA, dupa ce Tribunalul Alba a hotarat prin sentinta anularea dreptului de proprietate asupra pachetului majoritar detinut de omul de afaceri la societatea „Pro Roman“ si radierea din registrul actionarilor a acestei mentiuni. Asta, in contextul in care procurorii DIICOT Brasov au in cerectare un dosar, in care, de mai bine de un an de zile, il tot urmaresc penal pe Neculaie in afacerea Pro Roman. Pana acum, insa, nimic concludent.


?


Preluare cu complicitate guvernamentala


Preluarea platformei uzinei Roman s-a produs in urma cu aproape cinci ani, cu permisiunea Guvernul Nastase, cand s-a hotarat privatizarea uzinei sub forma de? parc industrial. Conform OUG 115/2003 si HG-ului emis anume pentru aplicarea ei, intreg pachetul de 97% din actiuni detinut de APAPS (actualmente AVAS) la Roman SA si la cei 10 „pui” ai acesteia a fost vandut, pe un euro, firmei malaeziene Pesaka Astana. Societatea in cauza a beneficiat si de stergerea in totalitate a datoriilor uzinei, care se cifrau la peste 130 de milioane de euro.


Apoi a fost infiintata o societate de administrare a parcului, botezata SC Pro Roman SA, avand ca actionar majoritar, cu 80% din actiuni, Asociatia „Pro Brasov”, alcatuita din cateva zeci de oameni de afaceri brasoveni, in majoritate pesedisti. Principalul actionar minoritar a ramas firma Pesaka Astana, cu 10% din actiuni.


?


Uite contul, nu e contul!


Potrivit „scenariului privatizarii”, Pesaka Astana a cedat gratuit societatii Pro Roman SA intregul pachet de actiuni capatat de la APAPS.


Aici si-a bagat codita magnatul Neculaie. In loc sa vanda firmei malaeziene, cu 110.000 de euro, cele trei active de la Roman SA prevazute de HG-ul dat pentru aplicarea OUG 115/2003, reprezentantii de la Pesaka Astana au fost luati peste picior, ignorati si goniti pe motiv ca nu au bani.


In aprilie 2004, fiindca Asociatia „Pro Brasov” nu avea(?) cele 1,6 miliarde de lei vechi pe care trebuia sa le verse ca aport la capitalul social al SC Pro Roman SA, Neculaie, pe atunci presedinte al asociatiei, s-a oferit sa o imprumute el cu aceasta suma. Imprumutul a fost facut ca persoana fizica, urmand ca banii sa-i fie restituiti in termen de 30 de zile, lucru care s-a si intamplat.


Numai ca, dupa ce indicase initial un cont gresit, Neculaie a refuzat primirea banilor si, cu contractul de imprumut in mana, s-a dus glont la Registrul Comertului, unde, a trecut pe numele sau pachetul de actiuni de 80% detinut de Asociatia „Pro Brasov” la SC Pro Roman SA. Asta, in ciuda faptului ca documentul contractual respectiv nu prevedea cedarea actiunilor in cazul nerestituirii imprumutului. Astfel, Neculaie s-a improprietarit si cu actiunile de la Roman SA si de la toti „puii” acesteia, parcul industrial ajungand ulterior o componenta a grupului de firme Prescon.


?


Mai bine mai tarziu, decat niciodata


In replica, reprezentantii Asociatiei „Pro Brasov” condusi de catre PSD-istul Nita Constantin l-au zburatacit pe Ioan Neculaie din postul de presedinte si s-au aruncat intr-o sumedenie de plangeri penale si procese pentru recuperarea pachetului de 80% din actiunile de la SC Pro Roman SA, de care fusese deposedata in maniera amintita. Ei au obtinut, abia dupa trei ani, prima victorie.


Printr-o hotarare definitiva pronuntata in 16 mai 2007, Tribunalul Alba a dispus anularea auto-improprietaririi magnatului brasovean cu respectivele actiuni si radierea din Registrul Actionarilor si din Registrul Comertului Brasov a calitatii lui Ioan Neculaie de actionar la SC Pro Roman SA.


Totusi, hotararea instantei respective poate fi atacata cu recurs, ceea ce nu impiedica insa punerea ei in aplicare, intrucat este executorie de drept.


In ciuda mai multor interventii, pentru a o pune Decizia Tribunalului Alba in aplicare, reprezentantii Asociatiei „Pro Brasov” nu au reusit sa-l clinteasca din loc pe miliardarul codlean. Tot ce s-a putut face, de cei de la „PRO” s-a limitat la …vorbe. Neculaie a administrat patrimoniul de la Pro Roman discretionar si ilegal, a facut tot ce a vrut pe platforma Roman fara sa dea socoteala nimanui, a taiat si vandut la fier vechi mii de tone de utilaje etc. etc.


Reactia lui Ioan Neculaie care s-a dovedit ca este stapan absolut pe Roman SA: „Chiar daca actiunile se radiaza, eu raman tot proprietar, pentru ca am investit la Pro Roman SA peste 1.000 de miliarde de lei vechi…”. Gurile rele spun ca tot ce s-a facut aici s-a limitat doar la …zugraveli.


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.