Ioan Ghise noi demersuri la Avocatul Poporului

Ioan Ghise noi demersuri la Avocatul Poporului

0 171
Senatorul liberal Ioan Ghise i-a cerut, luni, in sedinta comisiilor juridice reunite ale Parlamentului, Avocatului interimar al Poporului, Valer Dorneanu, sa analizeze documentatia transmisa de el si de alte cateva zeci de persoane privind posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale (CCR) fata de un articol de lege referitor la cvorumul pentru referendumul de demitere a presedintelui, relateaza Agerpres.
Dorneanu prezenta comisiilor juridice reunite un proiect de Regulament de organizare si functionare a institutiei Avocatului Poporului, cand Ghise, care este membru al Comisiei juridice a Senatului, i-a sesizat acestuia ca doi adjuncti ai Avocatului Poporului au respins o cerere transmisa de "zeci de persoane", printre care si el.
Cererea privea posibilitatea ca Avocatul Poporului sa ridice la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate privind art. 5, alin. 2 din Legea 3/2000, care stipuleaza ca "referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale".
"Au blocat solicitarile cetatenilor. (…) Nu sunt semnaturile dumneavoastra, sunt niste colegi ai dumneavoastra (adjunctii Avocatului Poporului- n.r.) care au dat semnaturile astea – din cate stiu sunt vicepresedinti din partea PDL si UDMR", i-a spus Ghise lui Dorneanu, propus de PSD pentru functia de Avocat al Poporului. Ioan Ghise a aratat ca adjunctii Avocatului Poporului ar fi blocat posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale pe motiv "ca nu este oportun".
"Pe ce temei de drept Avocatul Poporului interzice cetatenilor sa solicite Curtii Constitutionale sa controleze de constitutionalitate art. 5, alin. 2, din Legea 3/2000 a referendumului, acela care se refera la prag?", l-a intrebat senatorul pe Valer Dorneanu. In context, el i-a cerut lui Dorneanu sa analizeze "documentatia de la oameni care s-au plans ca au rugat Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala, dar institutia Avocatului Poporului nu a facut acest lucru".
Ghise a precizat, insa, ca nu-i cere lui Dorneanu un raspuns pe loc, pentru ca acesta era in concediu cand a fost formulat raspunsul institutiei Avocatului Poporului, de catre vicepresedinti, la care a facut referire senatorul.
"Nu va cer un raspuns, pentru ca dumneavoastra nu erati la serviciu in perioada aceea", i-a spus Ghise lui Dorneanu.
La referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, din 29 iulie, 87% dintre cei prezenti la vot au optat pentru demitere, iar 11,15% impotriva, insa rezultatul nu a fost validat, pentru ca prezenta la urne a fost de numai 46,24%, sub pragul intrunirii cvorumului.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.