Investitiile straine au scazut cu 20%

Investitiile straine au scazut cu 20%

0 150

Investitiile straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania au totalizat in primele trei luni circa 1,1 miliarde de euro, in scadere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, cand fluxul de capital a fost de 1,39 miliarde de euro.
In luna martie 2009, companiile mama au investit in firmele din Romania aproape 230 de milioane de euro, aproape dublul valorii de 125 milioane de euro infuzata in aceeasi luna din 2008, dar jumatate din capitalul subscris in luna precedenta din 2009, potrivit datelor Registrului Comertului.
Capitalul subscris in luna februarie s-a ridicat la 446 milioane de euro.
Printre domeniile in care firmele din Romania au atras fonduri in primul trimestru se numara constructii de masini si componente auto , asigurari, bancar, farmaceutic, retail, siderurgie si dezvoltare imobiliara.
In topul celor mai mari subscrieri pe prima pozitie se afla constructorul american de masini Ford, care a realizat in ianuarie o infuzie de capital de peste 200 de milioane de euro la uzina de la Craiova.
Pe locul doi se afla firma din domeniul siderurgic TMK-Artrom, detinuta de o firma inregistrata in Germania, care a subscris in februarie circa 57 de milioane de euro, iar pe pozitia a treia Bancpost, al carui investitor majoritar, originar din Grecia, a realizat in martie un aport de capital de 53,6 milioane de euro.
In luna martie, aporturi importante au mai realizat retailerii real,- si Kaufland, care au subscris fiecare cate 31 milioane de euro.
Numarul firmelor nou infiintate cu participare straina s-a redus in primele trei luni cu 40% de la 3.338 la 2.051.
Valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania a totalizat anul trecut 3,9 miliarde de euro, cu 62,5% mai mult fata de nivelul din 2007.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.