Investitiile imobiliare – important factor de dezvoltare a localitatilor

Investitiile imobiliare – important factor de dezvoltare a localitatilor

0 70

Principalul factor de crestere a localitatilor din apropierea Clujului este dat de investitiile companiilor multinationale.
De exemplu, de la demararea investitiei in fabrica de telefoane mobile din Jucu, populatia comunei Apahida a crescut de doua ori, iar dezvoltarea imobiliara urmeaza acelasi trend.
Conform oficialitatilor locale, pana la finele anului in curs vor fi finalizate in total 2.500 de apartamente, care sunt comercializate in prezent cu preturi cuprinse intre 600 si 700 de euro pe metrul patrat. Pretul terenului in localitatea Apahida incepe de la 70 de euro mp si poate ajunge la 120 de euro pentru un metru patrat de teren.
Unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare demarate in prezent in localitatea Apahida este proiectul Omnia Residence, dezvoltat de compania irlandeza Ryan Proprietati.
Proiectul imobiliar dezvoltat in Apahida este in valoare de 19 milioane de euro, conducerea companiei estimand ca pana la finele anului in curs va comercializa 90% din totalul unitatilor locative.
Proiectul Omnia Residence cuprinde case, apartamente in vile si apartamente in bloc in total 219 unitati locative cu preturi cuprinse intre 29.900 euro si 130.400 euro, anul acesta urmand sa fie finalizate 14 case si 40 de apartamente.
Finantarea proiectului Omnia Residence este sustinuta in proportie de 40% din surse proprii, restul de 60% din investitie va fi realizata in urma contractarii unui credit bancar in valoare de aproximativ 11,5 milioane de euro de la Piraeus Bank.
Lucrarile se desfasoara pe o perioada de trei ani (2008 – 2011), urmand sa fie construite in total 76 de case in sistem insiruit, 19 vile cu 1 sau 2 etaje si mansarda, respectiv 4 blocuri cu 3 etaje si mansarda.
Apartamentele de o camera au o suprafata utila cuprinsa intre 35 si 44 de metri patrati si pretul de la 29.900 de euro, apartamentele de doua camere cu suprafata cuprinsa intre 63 si 70 de metri patrati si sunt comercializate cu preturi incepand de la 49.200 de euro.
Conform proiectelor anuntate, in urmatorii ani, zona metropolitana ce include localitatile Apahida, Baciu si Floresti va atrage investitii de peste 200 de milioane de euro. Anul trecut, preturile practicate pe segmentul rezidential in Cluj-Napoca se situau intre 1.250 de euro si 1.400 de euro, iar in primul semestru din 2008, potrivit jucatorilor din piata, nu au existat modificari semnificative de preturi.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.