Investitiile din cercetare si dezvoltare plaseaza Romania pe penultimul loc in UE

Investitiile din cercetare si dezvoltare plaseaza Romania pe penultimul loc in UE

0 72

Potrivit unui studiu Eurostat, citat de NewsIn, Romania se afla pe penultimul loc in Europa in ceea ce priveste investitiile care au fost realizate in domeniul cercetarii si al dezvoltarii. Toate tarile din UE au alocat o valoare de 1,86 % din PIB, aceeasi suma data inca din 2005, adica 210 miliarde de euro, iar Romania a investit doar 0,46 %, fiind urmata indeaproape doar de Cipru cu 0,42 %.


Tarile care sunt extrem de preocupate de sustinerea si dezvoltarea celor doua domenii sunt Suedia si Finlanda cu 3,82% din PIB, respectiv 3,45%, urmate de Germania, cu 2,51%, Austria si cu 2,45%. U


niunea Europeana are ganduri mari cu toate tarile membre in ceea ce priveste sustinerea oferita cercetarii si dezvoltarii, obiectivul principal fiind ca, pana in 2010, sa se atinga valoarea de 3% din PIB pentru toate statele membre.


Cu toate acestea, numarul celor care se dedica celor doua domenii, care se afla, de-altfel, pe linia de plutire, acestia lucrand literalmente «de amorul artei », este mult mai mare decat in alte tari europene. Astfel, in ceea ce priveste numarul de cercetatori si ingineri, Romania se afla la mijlocul clasamentului, cu 4%, cei mai multi oameni de stiinta aflandu-se in Belgia, unde 7,9% dintre angajati au asemenea ocupatii.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.