Investitii straine in sectoare economice romanesti

Investitii straine in sectoare economice romanesti

0 74

Investitiile directe din tara noastra sunt in crestere de la un an la altul. Cel putin aceasta este impresia pe care o are Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS). In comunicatul de presa pe care aceasta l-a dat publicitatii ARIS a precizat ca „si in acest an ne bazam pe investitii greenfield semnificative, in special in sectoare cu valoare adaugata mare, dar si pe expansiunea si dezvoltarea proiectelor investitorilor deja prezenti in Romania. O parte importanta a investitiilor straine directe se va indrepta catre sectorul auto si de componente auto, cel de materiale de constructii, prelucrarea lemnului, sectorul farmaceutic, al bunurilor de larg consum, precum si spre domeniul electronic”.


Parerile sunt impartite in ceea ce-i priveste pe oamenii de afaceri din Brasov.


Realitatea ii determina pe unii dintre investitori sa nu fie de aceeasi parere. Presedintele Fundatiei pentru Promovarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FPIMM) Brasov, Mircea Suman, a declarat: „Nu cred ca vom atinge aceasta cifra. Acum, cand evenimentele politice si economice au determinat tot mai multe agentii de rating sa revizuiasca in scadere ratingul de tara, investitorii nu sunt foarte hotarati sa porneasca afaceri in tara noastra si ezita”. Mai mult decat atat, Mircea Suman este de parere toate aceste declaratii fac parte din planul demagogic al celor de la conducerea tarii si ca, in realitatea, investitorii nu doresc sa lanseze afaceri in Romania din cauza instabilitatii politice si economice.


Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri „Pro invest” Brasov, Ciprian Visan, sustine ca „investitorii straini s-au orientat catre piata romaneasca intrucat forta de munca este inca ieftina, in ciuda majorarii salariului minim pe economie. In plus, anul acesta s-a anuntat a fi unul stabil din punct de vedere fiscal, ceea ce nu se poate spune despre cei precedenti cand au avut loc frecvente modificari ale taxelor si impozitelor. Acest lucru este foarte important pentru investitorii straini deoarece ei isi stabilesc strategiile pe termen mediu si lung.”


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.