Invatamantul profesional va fi reintrodus din 2012

Invatamantul profesional va fi reintrodus din 2012

0 54

Reforma din sistemul de invatamant romanesc este, parca, scoasa dintr-o piesa de Caragiale: „Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele… esentiale… Din aceasta dilema nu puteti iesi…”
Persoanele cu putere de decizie de la conducerea tarii noastre se joaca de-a baba cu oarba cu formele de invatamant din sistemul romanesc.
Daca pana nu de mult, invatamantul de tip professional era considerat o forma invechita ramasa mostenire de pe vremea industrialismului comunist de altadata care forma “omul nou” pentru care “meseria este bratara de aur”, ei bine, opiniile s-au schimbat peste noapte.
Se pare ca cei care s-au straduit sa dea o „noua fata” demna de „standardele europene” la care ne chinuim sa ne aliniem, s-au grabit mai ceva ca „fata mare la maritat”.
In consecinta, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a intors foaia si a decis reinfiintarea invatamantului profesional. Desfiintarea scolilor profesionale a fost principalul motiv pentru rezultatele slabe de la bacalaureat, considera Funeriu.
Funeriu a precizat ca cei care au decis desfiintarea scolilor profesionale au facut un rau imens tarii si au dezorientat multi elevi. Acestia au avut interese financiare si au umplut universitatile mediocre.
Invatamantul profesional va fi reintrodus din anul 2012, insa in scolile profesionale partea de teorie va fi redusa, iar partea de dobandire a meseriei va fi simtitor dezvoltata.
Un sondaj realizat recent privind invatamantul din Romania a reliefat faptul ca 95 la suta din cei care au raspuns considera ca „scoala profesionala traditionala era mai buna decat tot ce a fost pus in locul ei incepand cu 2003”.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.