Introducerea cotei unice in 2005 o eroare? Dupa un deceniu inca nu...

Introducerea cotei unice in 2005 o eroare? Dupa un deceniu inca nu se vede eficienta!

0 440

Introducerea cotei unice de impozitare in 2005 in Romania, la modul cum a fost aplicata, nu a fost deloc eficienta, a declarat vineri la un seminar financiar, la Sinaia, Andrei Radulescu, economistul-sef al Bancii Transilvania, citat de Agerpres. „Pana in 2015, ponderea veniturilor bugetare in PIB (Produsul Intern Brut) a ramas aproape la fel ca inainte de cota unica. Intre timp datoria publica este de trei ori mai mare ca procent in PIB, iar datoria privata este mai mare”, a amai spus Radulescu.
Potrivit economistului-sef al BT, introducerea cotei unice a determinat modificarea asteptarilor la nivel de consum si la nivel de investitii. Andrei Radulescu, BT
‘Foarte multe firme straine au privit Romania ca pe o oaza necucerita, in care fiscalitatea era foarte lejera. Au venit in Romania, au investit, multe sunt proiecte megalomane, care si astazi sunt neperformante, au generat salarii mai mari pe piata muncii care s-au dus ulterior in somaj, cand a venit criza, au generat datorie, marea majoritate a populatiei si-a luat credit. S-au creat dezechilibre la care a contribuit modul in care au fost implementate masurile fiscal-bugetare‘, a apreciat reprezentantul BT.

Pe de alta parte, Andrei Radulescu a atras atentia asupra divergentei dintre economia Romaniei si zona euro in ceea ce priveste dinamica ponderii in PIB a salariilor brute.
Ponderea salariilor brute in PIB, in Romania, a scazut cu aproape 10 puncte procentuale, dupa ce a inceput criza economica, a spus reprezentantul BT, care a adaugat ca in Romania piata muncii este foarte flexibila la salarii, dar rigida la crearea si distrugerea locurilor de munca

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.