Întrebare de la Primărie : Care sunt motivele pentru care brașovenii ar...

Întrebare de la Primărie : Care sunt motivele pentru care brașovenii ar alege mersul cu bicicleta?

0 49

Primăria Brașov, în parteneriat cu Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public (AMDDTP), Civitta Strategy & Consulting SA și OPTAR, a lansat un chestionar (https://forms.gle/STWXfrG1CSYmmQBcA) pentru a afla modul în care brașovenii utilizează diferitele sisteme de transport, dar și pentru a afla care sunt nevoile celor care vor să utilizeze bicicleta ca mijloc de transport sau de agrement. Această cercetare face parte din procesul de elaborare a masterplanului velo, document strategic care are în vedere transformarea Brașovului într-un oraș prietenos cu bicicliștii.

Necesitatea elaborării acestui document, dar și a schimbării de atitudine a brașovenilor în ceea ce privește utilitatea transportului alternativ au fost subliniate atât de experții implicați în proict, cât și de primarul Allen Coliban.

Pe lângă importanța acestui document pentru un nou tip de abordare a mobilității urbane, primarul Allen Coliban a subliniat și necesitatea elaborării unui plan cu trasee pentru biciclete care să conecteze toate cartierele Brașovului și care să îndeplinească cerințele unei circulații în condiții de siguranță.

,,Înlocuirea sistemelor de transport clasice, ca autoturismul, cu unele mai prietenoase cu mediul, ca transportul în comun, cel cu bicicleta sau pietonal, sunt o realitate de mulți ani în țările dezvoltate din Europa. Noi, Brașovul, suntem în acel moment în care putem să evităm greșelile pe care aceste țări le-au făcut acum zeci de ani, în care blocajele în trafic au devenit zilnice, indiferent de oră, în care poluarea a crescut la un asemenea nivel, încât capitale europene au luat decizia interzicerii circulației în anumite zile, iar soluția este de a pregăti orașul pentru transportul alternativ. Pe lângă investițiile pe care le facem în modernizarea transportului în comun, dorim să le oferim brașovenilor și o infrastructură dedicată pentru biciclete, care să cuprindă și să conecteze tot orașul. Punctul de pornire pentru un Brașov al bicicletelor este un masterplan, o imagine de ansamblu, inclusiv cu soluții pentru punctele sensibile ale orașului. Pornind de la acest masterplan, trebuie să implementăm proiectele necesare. Această strategie trebuie să răspundă nevoilor și așteptărilor brașovenilor. Tocmai de aceea vrem să implicăm cât mai mult societatea civilă în elaborarea acestui masterplan, fie în grupurile de lucru, fie prin consultarea cetățenilor. Am lansat acest chestionar pentru ca brașovenii să își poată spune punctul de vedere cu privire la acest tip de transport și la investițiile necesare pentru ca aceia care doresc să meargă cu bicicleta să o facă în condiții de siguranță și rapiditate”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform contractului pe care Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Braşov l-a semnat cu Civitta Strategy & Consulting SA, experții în mobilitate ai acestei companii vor elabora un masterplan velo pentru municipiul Brașov care va reprezenta fundamentul pentru viitoarele investiţii în domeniul infrastructurii pentru utilizarea mersului cu bicicleta.

Obiectivul acestui proiect este de a asigura tranziţia către un sistem de transport echilibrat, bazat pe mobilitatea activă şi pe transportul public.

Experții au analizat situația existentă, pentru a putea elabora cadrul strategic, a identifica traseele optime și a le detalia – inclusiv modul în care aceste trasee se vor conecta cu comunităţile limitrofe municipiului Braşov, și pentru a formula direcţiile de dezvoltare și planul de acţiune.

Valoarea acestui contract este de 95.000 de lei, fără TVA, având ca termen de livrare luna  februarie 2022.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.