Intre dupa doua consultari cu rezultat identic NU, Zona Euro in fibrilatie?!

Intre dupa doua consultari cu rezultat identic NU, Zona Euro in fibrilatie?!

0 492

„Referendumul Bild”: 89% dintre cititorii tabloidului german spun ‘NU’ Greciei!!
Un sondaj publicat sâmbătă de tabloidul german Bild relevă că 89% dintre cititorii acestei publicații se declară împotriva acordării oricărui tip de ajutor financiar suplimentar Greciei, transmite DPA.
Ziarul a anunțat că 200.000 de cititori germani au luat parte la ceea ce a fost numit drept „Referendumul alternativ al Bild„, „convocat” vineri de publicație pentru ca germanii să-și poată exprima părerea dacă țara lor mai trebuie sau nu să sprijine în continuare Grecia. Cei care au dorit să participe la acest ‘referendum’ au putut vota pe pagina de internet a ziarului Bild, ori au avut posibilitatea să trimită publicației buletinul de vot prin mail sau fax.

Într-un editorial care a însoțit rezultatele „referendumului”, cel mai citit ziar din Germania scria: „Rezultatul Referendumului Bild este un mesaj fără echivoc la adresa politicienilor: cetățenii germani nu vor să mai sprijine puturoasa Grecie cu alte câteva miliarde”.
În articol se mai menționa că rezultatul „referendumului Bild” reprezintă totodată un mesaj la adresa grecilor: „Sunteți un popor mândru. Dar oamenii mândri nu trebuie să trăiască pe spinarea altora. Trebuie să recurgă la propriile forțe. Și trebuie să economisească, să fie pregătiți să facă reforme”. Alte țări din Uniunea Europeană au dovedit că este posibil să revii la creștere economică și la prosperitate prin intermediul reformelor, se mai scrie în

editorial. „Și Grecia trebuie să dea dovadă de aceeași tărie”, continuă articolul.
Pe de altă parte, agenția elenă de presă ANA, care citează rezultatele aceluiași sondaj, pune duminică accentul pe informația potrivit căreia 78% dintre cititorii Bild spun că simt „compasiune” pentru greci, față de 21%, care susțin că nu au niciun fel de milă față de aceștia. Unul din doi cititori ai Bild consideră că falimentul Greciei s-a produs din vina exclusivă a Greciei, în timp ce 42% cred că vina trebuie împărțită între autoritățile de la Atena și creditorii internaționali (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional), scrie ANA. O majoritate de 56% dintre respondenți cred că ieșirea Greciei din zona euro nu va afecta Germania, în timp ce 32% consideră contrariul.

Reactii… E randul UE la mutar!
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, se va întâlni luni cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la Paris, pentru a discuta despre situaţia din Grecia.

Sigmar Gabriel, ministrul german al Economiei și vice-cancelar, consideră însă că orice noi negocieri cu Grecia privind un nou acord de asistentă financiară sunt „greu de imaginat”.Presedintele Consiliului European,

Donald Tusk, a convocat un summit extraordinar al zonei euro pentru marți, 7 iulie, la ora 16:00.

Ce spun rusii? Prin votul împotriva propunerilor creditorilor internaționali, Grecia a făcut la referendumul de duminică ‘un pas către ieșirea din zona euro’, a declarat vice-ministrul rus al economiei, Aleksei Lihaciov, estimând totodată că încă este prea devreme să ne dăm seama dacă guvernul de la Atena ‘va merge până la capăt’ pentru renunțarea la moneda comună. Dacă UE trage concluziile corecte (…), se va ajunge la o anumită asanare bugetară în zona euro, iar moneda comună va urca din nou’, apreciază Lihaciov.

Liderii grupurilor social-democrat și liberal din Parlamentul European (PE), Gianni Pittella: ‘…Poporul a decis. Respectăm voința cetățenilor greci și am luat act de rezultatul clar al referendumului”. În continuare, el a cerut redeschiderea negocierilor cu Grecia cu ‘o nouă atitudine de solidaritate și cooperare, care să țină cont de dimensiunea socială dificilă a Greciei‘, solicitând totodată guvernului grec să dea și el dovadă de ‘responsabilitate’

O delegatie greaca va sosi luni la Bruxelles pentru a pregati reluarea negocierilor cu creditorii internationali, au anuntat surse guvernamentale…

Grecii au aratat ca accepta si pot sa se pregateasca pentru orice varianta, inclusiv de a se separa de EURO. In zilele urmatoare vom vedea raspunsul clasei politice elene. O prima miscare a aparut, doua demisii Samaras de la conducerea PND si a ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.