Intrarea Maicii Domnului in Biserica (Ovidenia)

Intrarea Maicii Domnului in Biserica (Ovidenia)

0 100

Ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului(21 noiembrie) este o sarbatoare care ne aminteste de ziua in care s-a implinit fagaduinta facuta de parintii Fecioarei Maria, care au jurat ca daca vor avea un copil, il vor inchina Domnului.
Numita Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia, corespunde in calendarul popular cu celebrarea unei naprasnice divinitati a lupilor, Filipul cel Schiop sau Filipul cel Mare.
De Ovidenie se deschid cerurile si animalele incep sa vorbeasca. Se aprind lumanari, in special pentru cei care au murit fara si se face pomana pentru copiii morti. Este bine ca lumanarile si focul sa arda toata noaptea.
In noaptea de Ovidenie se fac farmece si descantece. Lumanarea de Ovidenie o pot folosi fetele nemaritate cu ajutorul careia privesc in fantana ca sa-si vada ursitul.

Pentru ca se crede ca in aceasta noapte umbla strigoii, tocurile usilor si ferestrelor se ung cu usturoi.
Daca afara e frumos si senin de Ovidenie, anul viitor va fi secetos, daca ploua si e frig, anul viitor va fi ploios si cu epidemii. Ovidenia prilejuieste si anumite practici in traditia populara. In noaptea premergatoare acestei zile se pune apa intr-o strachina, de care se lipeste o luminare aprinsa. De cu seara, oamenii fac o suta de matanii, la miezul noptii alta suta si in zorii zilei alta, apoi se spala cu apa din strachina pentru sanatatea trupului si pentru ferirea de rautatile omenesti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.