Intrarea a trupelor horthyste, sarbatorita la Miercurea Ciuc!

Intrarea a trupelor horthyste,
sarbatorita la Miercurea Ciuc!

0 247

Aproximativ 150 de etnici maghiari au marcat sambata, la Miercurea Ciuc, implinirea a 70 de ani de la intrarea in oras a trupelor horthyste conduse de Horthy Miklos, dupa semnarea Dictatului de la Viena din anul 1940.
Cateva zeci de persoane s-au adunat in zona garii din Miercurea Ciuc si au asteptat sosirea husarilor calari, care au dat onorul si au cantat cateva cantece patriotice, dupa care s-a mers in procesiune pana in fata Primariei municipiului, unde a avut loc manifestarea.
Presedintele Miscarii Tinerilor din cele 64 de Comitate din Miercurea Ciuc, organizatorul principal al manifestarii, Szocs Csongor, a afirmat ca este vorba de o data importanta in istoria maghiarilor, intrucat la 11 septembrie 1940 honvezii maghiari au recucerit Ardealul de Nord.
‘Atunci, 46 la suta din Ardeal, dupa Trianon, a fost redobandit si pentru noi, cei din Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, este o zi foarte importanta, pentru ca telul nostru este ca Ardealul sa se uneasca cu Ungaria. (…) Pentru noi este o sarbatoare, asa cum este si 15 martie si simtim ca trebuie sarbatorit’, a afirmat Szocs Csongor.

Singurul oficial prezent la eveniment a fost primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, care considera ca momentele istorice trebuie marcate si cunoscute si cine are constiinta curata nu ar trebui sa se teama. El a vorbit, din nou, in discursul catre participanti, despre punctul din proclamatia de la Alba Iulia, din 1918, care face referire la drepturile minoritatilor si despre care spune ca nu a fost respectat.
Manifestarea s-a terminat cu intonarea imnurilor secuiesc si cel al Ungariei.

Liderii romanilor si maghiarilor din Harghita au reactionat inca de vineri fata de organizarea acestei manifestari. Primul care a reactionat a fost liderul deputatilor social-democrati, Mircea Dusa, care s-a declarat stupefiat si a afirmat ca este vorba de o actiune sfidatoare si batjocoritoare la adresa Romaniei.
‘Este de neinteles si sunt stupefiat ca o astfel de manifestare a primit aviz favorabil atat de la municipalitate, cat si de la politie si jandarmerie. Constitutia Romaniei garanteaza dreptul la opinie, la constiinta si libera asociere, dar de la acest drept pana la a se permite o aniversare cu fast a momentului invadarii Transilvaniei, care a avut drept consecinta, pana la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, comiterea a mii de atrocitati si drame generate de fascismul horthyst si, chiar mai mult de atat, ca Horthy sa fie elogiat intr-o casa de cultura, mi se pare sfidator si batjocoritor la adresa tarii’, a spus deputatul PSD.

Parlamentarul harghitean a facut apel la institutiile statului sa reactioneze ferm, conform legii.
‘Este adevarat, trebuie sa ne cunoastem istoria, atat romanii, cat si maghiarii, sa ajungem la o reconciliere si asupra momentelor dureroase care au existat in trecutul nostru comun, dar este intolerabil ca in Romania Horthy Miklos, un criminal de razboi condamnat de o lume intreaga pentru ororile pe care le-a comis, sa fie aniversat la 70 de ani de la intrarea sa in Miercurea Ciuc, dupa Dictatul de la Viena din 30 august 1940’, a afirmat Mircea Dusa.

Presedintele Comisiei pentru politica externa a Camerei Deputatilor, Korodi Attila, a fost de parere ca, ‘pana la urma, Horthy nu a fost un personaj atat de negativ pe cat a fost descris de istorici’, dar considera ca despre acest lucru trebuie sa discute, impreuna, istoricii romani si maghiari.
‘Asa cum Antonescu este considerat o figura controversata, si despre Horthy se poate spune acelasi lucru. (…) Dar cred ca despre Horthy trebuie sa vorbeasca impreuna istoricii romani si maghiari, sa existe un for comun al istoricilor celor doua natiuni’, a spus Korodi.

In opinia sa, este vorba despre ”o manifestare periferica”. ”Problema cu manifestarea (…) este aceea ca este organizata de Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, care nu face decat sa aduca tensiuni. (…) Eu cred ca romanii nu ar trebui sa se teama, pentru ca astfel de manifestari sunt periferice si daca liderii maghiari reusesc sa puna la punct organizatiile extremiste, atunci nu este nicio problema, pentru ca ele vor ramane in zona periferica izolata’, a afirmat Korodi Attila.
Prefectul Harghitei, Ladany Laszlo-Zsolt, s-a declarat impotriva oricaror manifestari extremiste si a aratat ca problemele romanilor si maghiarilor din Harghita sunt aceleasi.
“Ca persoana publica, pot sa spun ca nu sunt de acord cu niciun fel de manifestari extremiste, din orice parte ar veni. Consider ca problemele noastre, ale tuturor locuitorilor judetului, sunt aceleasi si convietuirea pasnica este cea mai importanta. Avem foarte multe de facut pe plan socio-economic in judetul Harghita ca sa trecem de aceasta perioada grea si consider ca asta e important, si nu altceva”, a subliniat Ladany Laszlo-Zsolt.
Manifestarea organizata de Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate a primit avizul Primariei Miercurea Ciuc, dar si al politiei si jandarmeriei.

Purtatorul de cuvant al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a precizat ca, din punctul de vedere al politiei, “avizul solicitat se refera la desfasurarea in conditii de ordine si siguranta publica a unei manifestari autorizate de primarul municipiului din Miercurea Ciuc”.
Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.