Într-un „stat eșuat și impotent”, cum este România, doar cetățenii ei au de suferit!
Cele câteva zeci de măsuri privind austeritatea au pus pe jar coalitia de guvernare. Zgomote mai stridente s-au auzit în ogradă la liberali. Companiile, indiferent de mărime, persoanele fizice autorizate și cetățenii mai avuți din România au intrat în vizorul decidentilor nostri politici și sunt manati spre Fisc precum oile la strunga!
După întrevederea de la Bruxelles, premierul României, dl. Marcel Ciolacu, a priceput ca „jocul de glezne” nu mai tine și e hotărât să implementeze „curbele de sacrificiu” pentru reducerea deficitului bugetar care a devenit nesustenabil. Si să nu pierdem o grămadă de bani europeni!
Cele aproape 50 de măsuri acoperă un spectru destul de larg, unele cu aplicare de la 1 octombrie a.c. altele după 1 ianuarie 2024. Se mizează sau se visează ca prin astfel de „poveri fiscale” sacul gol și găurit al bugetului de stat va fi alimentat cu cca. 30 mld. de lei!
În mod ciudat, cele 171 de companii cu capital de stat și cele 1179 de societăți comerciale sau regii autonome cu subordonare locală nu prea sunt „strânse” cu usa austerității cu toate că acestea sunt răspunzătoare de aproape două treimi din obligațiile neachitate către bugetul de stat.
Cu alte cuvinte, restantele acestora către bugetul public sunt de aproximativ 70 de miliarde de lei.
O intrebare „gen Gâgă”: de ce nu pune Fiscul piciorul în prag cu acesti agenți economici pentru a-i obliga sa plateasca?
Se tem ai noștri guvernanti de pierderea a numeroase sinecuri banoase sau de reacția celor peste 250.000 de lucrători din „economia” tutelata de stat în anul electoral aflat fața „portii”?
În acest moment, conform declarațiilor mai marelui peste Finanțe, dl. Marcel Bolos, „gaura” la bugetul țării este de 9 miliarde de euro, respectiv de cca. 45 miliarde de lei.
Prin urmare, aceasta poate fi acoperită cu aspra masura dacă actorii economici amintiti mai inainte ar fi obligați sa-si achite datoriile restante.
In altă cheie, este vizibilă și stridentă o altă „priveliște financiară” disfunctionala: evaziunea fiscală, la nivel national, reprezintă aproape o treime din PIB-ul de 320 mld. de euro al României.
Numai pe TVA, evaziunea este de 7 mld. de euro…
Dacă statul român ar avea autoritate si ar fi în stare să colecteze astfel de sume, ne-am putea acoperi nevoile fără probleme. Fara sacrificii gonflate pentru cetățeni!
Cum este, însă, un „stat esuat și impotent”, România, cu cetățenii ei cu tot, va trece prin „foc și pară” până când va fi în stare să scape de „bolovanii” nepriceperii, neputinței și ai fărădelegii…
Vedeți de ce nu are ursul coadă?