Într-o Constituție a unui stat european a fost introdus dreptul de a...

Într-o Constituție a unui stat european a fost introdus dreptul de a plăti în numerar (cash)!!!

0 72

Slovacia, de teama impunerii monedei digitale europene, parlamentul a introdus în Constituție dreptul de a plăti în numerar

Un amendament care menționează dreptul cetățenilor slovaci de a plăti în numerar (cash) a fost adoptat de
Parlamentul acestei țări, din cauza temerilor că euro digital va deveni modalitatea de plată obligatorie, scrie Euractiv.
Este foarte important că există o prevedere în Constituție pe baza căreia ne putem apăra în fața oricăror ordine din afară, care ne-ar transmite că poate exista numai euro digital și niciun altfel de plată”, a spus Miloș Svrcek, unul dintre parlamentarii care au inițiat legea privind modificarea constituțională.
Decizia Slovaciei vine în contextul în care Comisia Europeană a lansat euro digital pe 28 iunie, monedă care va fi controlată de Banca Centrală Europeană. Ambele instituții susțin că este doar o opțiune de plată și nu va elimina plățile numerar. Slovacii nu cred, însă.
La început va fi prezentat ca o alternativă, dar treptat va deveni clar că va fi metoda de plată exclusivă”, a spus Marian Viskupic, un parlamentar liberal. El a avertizat că o astfel de situație va duce la „monitorizarea întregii vieți a unei persoane” de către BCE și că reprezintă „visul inginerilor sociali”. Alți parlamentari au menționat „pierderea oricărei intimități” în cazul folosirii monedei euro digitale.
Pe de altă parte, parlamentul slovac a adoptat și o lege în care comercianții vor avea dreptul să refuze plățile cash „pentru motive general valabile sau potrivite”. Acest punct se referă la automatele care vând produse doar pe bază de card și la comercianții care refuză să accepte cash din cauza temerilor privind „bacteriile” de pe monede sau bancnote.
În acest context se cuvine să menționăm că în timp ce Slovacia protejează dreptul cetățenilor de a plăti numerar, în România este propusă o lege prin care cetățenii sunt obligați să dețină carduri, iar magazinele mijloace de plată electronice. Același proiect, liberticid, prevedea obligativitatea pensiilor și salariilor numai pe card, dar ulterior acest punct a fost modificat.
Avocatul Gheorghe Piperea afirma că introducerea monedei euro digitale va duce la pierderea dreptului de proprietate asupra banilor și la eliminarea oricărei intimități privind viața cetățeanului.
Moneda digitala va impinge omenirea la ancestrala economie a… trocului. Românii încă mai practicau acest comerț și la jumătatea secolului XX. În prezent încasarile si platile in numerar intre persoanele fizice sunt limitate la 50.000 lei/tranzactie, (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.