Intoxicati cu ciuperci de padure

Intoxicati cu ciuperci de padure

0 169

Ieri au fost internati la Spitalul Judetea de Urgente Brasov noua persoane care au mancat ciuperci „nebune”. Este vorba de sapte adulti si doi copii.
Acestia au fost prin padurile brasovene si ca sa se mai recreeze, dar si ca sa culeaga ciupercile de toamna, aparute in mari cantitati in ultima vreme, dupa ploile alternand cu caldura aproape tropicala.
Nu se poate spune ca oamenii nu cunosteau ciupercile, care sunt bune si care sunt otravitoare, dar probabil a fost deajunsa o clipa de neatentie si iata pocinogul.
Specialistii atentioneaza insa asupra altui fapt: fenomenul mutatiilor genetice. Astfel, datorita schimbarilor climatice, o serie de ciuperci de padure, socotite bune de mancat, au ajuns in ultima vreme sa fie otravitoare, punand astfel in pericol viata celor care le mananca, fiind siguri, in calitatea lor de cunoscatori, ca mananca ceva gustos si inofensiv, asa cum faceau parintii si bunii nostri.
Cele noua persoane au primit ingrijirilr mrdicale necesare si acum se afla inafara oricarui pericol, fiind retinuti in spital inca cateva zile pentru evitarea vreunei recidive a substantelor otravitoare neeliminate complet din organism.
Cu aceasta ocazie, medicii si autoritatile fac apel la populatie sa evite consumul ciupercilor culese ocazional din padure sau cumparate de la tiganci pe la colt de strada. Iar daca totusi omul are chef de ciuperci, atunci sa le cumpere doar din locuri autorizate, din piete sau magazine, chiar daca uneori preturile acestora iti rup buzunarele.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.