Întârziere majoră și periculoasă pentru Consiliul Județean în licitarea traseelor transportului județean...

Întârziere majoră și periculoasă pentru Consiliul Județean în licitarea traseelor transportului județean public în comun

1 307

Pentru că nulitățile din Consiliul Județean care ar fi trebuit să organizeze licitația pentru cele 51 de trasee județene ale transportului public în comun, cu autobuze, au lălăit-o până la începutul lui noiembrie, aceasta nu a putut fi finalizată. În consecință Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean, s-a văzut în postura ingrată și potențial periculoasă, de a organiza zilele acestea o ședință a CJ de îndată, pentru prelungirea vechilor contracte de concesionare a traseelor respective prin încredințare directă.
Pentru că valoarea licitației se ridică la aproape 61 de milioane de lei!!, legea achizițiilor publice specifică în mod deosebit de clar că nu pot fi încheiate asemenea contracte fără licitație națională publicată pe SEAP.
Urgența prelungirii vechilor contracte nu se justifică din punct de vedere legal și mai ales penal, decât în situații de forță majoră, care sunt specificate prin lege. Indolența funcționarilor care se ocupă în Consliul Județean de transportul județean în comun nu se califică la situațiile de forță majoră, ci la neglijența în serviciu.

Distribuirea traseelor transportului județean în comun, o nebuloasă și logică și legală
Cele patru loturi de trasee cuprinzând cele 51 specifice pe localități, au fost astfel acordate prin prelungirea celor vechi. Firma Transbus Codreanu a ofertat trei loturi, mai precis zona Zărnești- Victoria- Brașov, Augustin-Apața Brașov și Făgăraș- Brașov, la concurență cu Dalmaco Prod pentru ultimele două, mai puțin lotul Rupea-Brașov, care n-a interesat pe nimeni.
În condițiile prelungirii cu un an a vechilor contracte grosul traseelor revin tot firmei omului de afaceri brașovean, preotul dr. Constantin Codreanu.
Nu este clar de ce nu se licitează și traseele județene din interiorul Zonei Metropolitane, pe care le administrează Agenția de Transport Public Metropolitan Brașov. Care are cele mai ridicate tarife de transport și provoacă cele mai mari pierderi RAT Brașov. Deși este subvenționată de la bugetul municipiului Brașov.
Rămâne de văzut dacă procedura de urgență de îndată a prelungirii contractelor pentru traseele județene de transport în comun prin autobuze va sta în picioare la controlul Curții de Conturi de anul viitor, care se anunță devastator. Cu posibile implicații penale pentru toți cei implicați!

Libiu Mateescu

COMENTARII

  1. Din pacate nulitatile predomina in aceasta institutie parazitara ! O gramada de atarnatori la buget care in general nu fac nimic toata ziua sau daca fac ,fac de mantuiala si superficial si sint cu gandul numai la salariile nejustificat de mari pe care le incaseaza luna de luna ; in plus ,emit pretentii incontinuu pentru salarii si mai mari si au pretentii la tot felul de alte avantaje si privilegii ; asta e Consiliul Judetean,asta e sistemul bugetar romanesc ! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca personalul este puternic supradimensionat, cam 65 % din actualul personal fiind suficient pentru bunul mers al activitatii ; in plus,un numar nejustificat de mare de directori,directorasi,sefi si sefuti pentru a satisface clientela politica,prieteni,neamuri si in general tot felul de pile ;

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.