Intalnire Basescu Kohler

Intalnire Basescu Kohler

0 74


Presedintele Republicii Federale Germania, Horst Kohler se afla intr-o vizita oficiala in tara noastra, prima a unui sef de stat din Uniunea Europeana, dupa aderarea Romaniei.


Luni, inaltul oficial german a fost primit de presedintele Traian Basescu. Intrevederea a fost urmata de o declaratie de presa comuna sustinuta de cei doi presedinti, care au facut referire in interventiile lor la temele abordate in cadrul discutiei.


Seful statului roman a aratat ca, in cadrul discutiilor, a fost abordata problematica europeana, in special tratatul de modificare a Tratatelor Uniunii Europene si viitoarea extindere a Uniunii. Presedintele Basescu a mentionat „succesul deosebit al presedintiei germane”. La randul sau, presedintele Republicii Federale Germania a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat presedintiei germane in ultimele sase luni, adaugand ca deciziile Consiliului European reprezinta un compromis bun pentru dinamica procesului de unificare europeana.


De asemenea, presedintele Basescu a abordat subiectul unei posibile integrari in Uniunea Europeana a Republicii Moldova, in cazul in care se va accepta extinderea Uniunii.


Relatiile economice dintre Romania si Germania au tinut capul de afis al discutiilor. Germania se afla in momentul de fata pe primul loc in privinta investitiilor straine in Romania, loc pe care nu are de gand sa il piarda, dupa cum a afirmat presedintele Kohler.


De asemenea, Presedintele Germaniei si-a manifestat speranta ca Romania va continua reformele. Procesul de transformare a Romaniei, a precizat presedintele RFG, trebuie sa se desfasoare avand la baza aprecierile Comisiei Europene care a constatat existenta unor deficiente in ceea ce priveste independenta justitiei si in lupta impotriva coruptiei, precum si unele probleme in administratie. “Coruptia loveste in cercurile cele mai sarace ale populatiei, in intreprinderi, in comerciantii mici si mijlocii”, a afirmat presedintele Horst K?hler, precizand ca lupta impotriva coruptiei este in favoarea majoritatii.
De asemenea, seful statului german a precizat ca este in interesul tarii noastre sa se continue procesul de combatere a coruptiei, de realizare a unei Justitii independente si a unei administratii eficiente. “Eu doresc sa va spun ca nu exista niciun motiv sa se odihneasca acum Romania si am uneori impresia ca cetatenii romani sunt deja mai departe in anumite privinte, decat elita politica”, a incheiat presedintele german.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.