Instrainarea conducerii CEC Bank

Instrainarea conducerii CEC Bank

0 218

In ultimii 20 de ani CEC-ul a trecut prin multe, de la punguta fara fund a guvernului la garantarea jocurilor piramidale, de la conduceri la politizate la “ratarea” mai multor proceduri de privatizare. De putin timp, sub presiunea FMI, Puterea a schimbat “gandul” chitit pe un control total (baiatul prefectului de Cluj) sau o privatizare pe o varianta de ultima ora. CEC Bank ar putea avea management privat, a declarat, la TVR Info, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Afirmatia ministrului Finantelor vine la mai putin de o luna de cand si Ministerul Economiei a anuntat ca intentioneaza sa privatizeze managementul la un sfert dintre companiile romanesti, dar si pe fondul presiunilor din ultima vreme ale FMI, care a aratat cu degetul inspre companiile de stat neprofitabile.

Istoria tentativelor de contrao a CEC
La inceputul acestei saptamani, Banca Nationala a respins nominalizarile Ministerului Finantelor, care reprezinta statul ca actionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, in functia de prim-vicepresedinte cu atributii pe financiar, si a lui Razvan-Andrei Micu, consilier al ministrului Gheorghe Ialomitianu, ca vicepresedinte pe retail, noteaza Mediafax.
Refuzul a venit la scurt timp dupa ce BNR refuzase numiri similare la Banca Carpatica si la un an dupa ce banca centrala refuzase de asemenea sa permita transformarea in banca a companiei de microfinantare „Patria”. In acelasi timp, BNR s-a opus jocurilor politice care urmareau inlaturarea sefului CEC, Radu Ghetea, cu Enache Jiru.
Pe data de 9 mai, si presedintele Traian Basescu vorbea despre solutia managementului privat, insa la regiile de stat: „La regii este o clientela transpartinica, care a fost tot timpul subiect de negociere intre partide. Azi e director general, se schimba guvernarea e director general adjunct, dar e tot pe acolo. Prin management privat voi sparge aceasta clientela. Responsabilitatea lor nu a mai fost fata de avutia publica, ci fata de partidul care i-a pus. de aceea, regiile au fost incluse in programul cu FMI. Solutia: management privat.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.