Institutele de cercetare agricola nu cedeaza

Institutele de cercetare agricola nu cedeaza

0 76

Loturile de pamanat aflate in administrarea Institutelor de Cercetare Agricola de pe teritoriul judetului nostru ar trebui retrocedate vechilor proprietar, insa acest lucru nu se va intampla prea curand.
„In prezent, in Parlament se afla in dezbatere un proiect de modificare a legislatiei privind cercetarea in agricultura. Daca va fi aprobat, suprafetele gestionate de institutele brasovene vor fi scoase din circuitul celor retrocedabile, iar beneficiarii lor vor fi trecuti pe listele de despagubiri”, a avertizat subprefectul Szakal Andras.
In aceasta situatie se afla Institutul de Pajisti de la Magurele, Institutul de Cercetare a Cartofului care are in administrare 25 de ha in zona Ghimbav si statia pomicola de la Halchiu care trebuie sa cedeze 80 de ha.
„La Cristian nu avem nici macar validarile pentru cele 144 ha care pot fi retrocedate ca fiind vechi amplasamente, desi reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului (ADS) au aprobat inca de anul trecut atribuirea lor. Membrii Comisiei locale de fond funciar din Cristian au refuzat sa faca procedurile, sustinand ca nu ar fi… «moral» ca unii beneficiari ai legilor fondului funciar sa-si primeasca integral bunurile, iar restul locuitorilor comunei sa aiba proprietatile reduse. Ei au invocat si ca, in 1991, cand s-a trecut la aplicarea Legii nr. 18, in localitate s-a facut cea mai mare reductie de loturi din intreg judetul, respectiv de 23%, pe motiv ca nu au fost identificate suprafete ce puteau fi restituite potrivit normelor legale de la acea vreme. Abia dupa promulgarea Legii nr. 247/2005 a fost permisa retrocedarea terenurilor care au apartinut institutelor de cercetare, cum este cazul obiectivului de la Magurele”, a mai adaugat subprefectul, citat fiind de Transilvania Expres.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.