Instantele brasovene duc lipsa de procurori

Instantele brasovene duc lipsa de procurori

0 270

Bilantul activitatii pe 2006 a parchetelor din Romania a ajuns, in aceasta saptamana, si la Brasov. Din cele prezentate de magistratii brasoveni, numarul mic de procurori si criza sediilor sunt principalele probleme cu care se confrunta parchetele instantelor brasovene.


La sedinta de bilant nu a particpat, asa cum se lauda, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, ci doar vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Chiujdea, procurorului Marius Iacob, sef de sectie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si consilierul procurorului general al Romaniei, Catalin Borcoman.


Potrivit procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, Adrian Saramet, la nivelul Parchetului Judecatoriei Brasov sunt ocupate 13 posturi din necesarul de 18, iar din cei 13, intre care 6 stagiari, doi sunt in concediu de maternitate.


Situatia nu se prezinta mai bine nici la parchetele instantelor superioare. Parchetul Tribunalului Brasov are doar 6 procurori, din necesarul de 18, iar la Parchetul Curtii de Apel din 16 posturi sunt ocupate doar 10.
Situatia a fost caracterizata de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel ca fiind grava.


Dan Chiujdea, vicepresedintele CSM, a explicat ca, in materie de resurse umane a avut loc in urma cu cateva saptamani o intalnire intre reprezentantii CSM, Ministerului Justitiei si conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cand s-au stabilit cateva masuri. El a mentionat ca Ministerul Justitiei se pare ca va agrea masura ca pe o perioada determinata, conditia de cinci ani vechime sa fie eliminata pentru ocuparea posturilor de procurori, la examenul de admitere putandu-se inscrie orice absolvent de drept cu licenta, ceea ce ar putea determina cresterea numarului de candidati. Pe perioada stagiaturii, acestora li se va asigura pregatirea necesara pentru trecerea la o alta treapta profesionala si prin intermediul centrelor regionale de pregatire, cu formatori de la CSM.


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.