INS: evolutia populatiei de varsta scolara

INS: evolutia populatiei de varsta scolara

0 251

Populatia de varsta scolara (3-24 ani) a Romaniei va scadea in anul 2050 la 2,402 milioane persoane, de 1,9 ori mai putin decat in 2009, conform datelor Institutului National de Statistica.
Scaderea va fi mai mare pentru populatia scolara feminina (45 la suta) decat pentru cea masculina (43,8 la suta). In urmatorii ani populatia cuprinsa intr-o forma de invatamant va scadea treptat, mai accentuat in primii ani si apoi mai lent.
La toate grupele de varsta de peste 15 ani, populatia scolara feminina va continua sa fie mai bine reprezentata decat cea masculina, in anul 2050 numarul fetelor depasindu-l pe cel al baietilor cu 26.400 persoane. Populatia scolara se va reduce atat pe total cat si pe fiecare grupa de varsta scolara, cu valorile cele mai mari pentru populatia de 19-24 ani.
Cauzele acestei evolutii descendente sunt: natalitate in continua descrestere, conjugata, in special dupa 1989, cu cresterea abandonului scolar, mai evident la grupele de varsta specifice invatamantului liceal (15-18 ani). Scaderea mult mai accentuata a natalitatii inregistrata dupa 1989, se resimte deja prin generatiile reduse numeric care au intrat in sistemul de invatamant in ciclul primar si gimnazial incepand cu anul de invatamant 1997/1998. Daca nivelul natalitatii va continua trendul actual, generatiile tinere care vor intra in urmatorii ani in cadrul populatiei scolare vor fi din ce in ce mai reduse numeric.
Populatia scolara va scadea la toate tipurile de scoli, cel mai mult la ciclul II si, mai ales la cel superior. Pana in 2020 scaderea va fi mai lenta. Dupa 2020, generatiile nascute dupa 1989, tot mai putin numeroase, potentiala populatie de <> va determina, prin numarul tot mai redus de copii, ingustarea din ce in ce mai mult a populatiei scolare, sustin specialistii INS.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.