INS consemneaza o noua scadere a intreprinderilor din industria romaneasca

INS consemneaza o noua scadere a intreprinderilor din industria romaneasca

0 113

Numarul intreprinderilor care activau, la sfarsitul anului 2010, in industria romaneasca era de 53.448, in scadere cu 9,5% fata de anul anterior, iar din acest total peste 39% activau pe segmentul de servicii, arata datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit sursei citate, cel mai mare numar mediu de salariati s-a inregistrat in Industrie, numarul mediu al acestora scazand cu 6% fata de anul 2009.
Intreprinderile din industrie au detinut cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (36,1%), urmate de cele din servicii (30,7%). Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de circa 25 de salariati, in timp ce in comert a fost de circa cinci angajati.
La finele anului trecut, sectorul industrial insuma 53.448 intreprinderi, respectiv 11,4% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii). Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului ‘Servicii’, respectiv 39,4%. Comparativ cu anul 2009, numarul total de intreprinderi a scazut, in 2010, cu 9,5%.
In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de catre intreprinderile cu activitate principala de comert (39,5%), la polul opus situandu-se intreprinderile din constructii cu numai 8,1%.

Structura investitiilor in cadrul sectoarelor este dominata de industrie (44,9%), urmata de constructii (14%), comert (13,9%) si servicii (27,2%).
Pe de alta parte, valoarea adaugata bruta la costul factorilor a fost obtinuta, in 2010, in proportie de 41,5% in industrie, 9,8% in constructii, 18,2% in comert si 30,5% in servicii.

Datele INS releva, de asemenea, ca rezultatul brut al exercitiului (profit) a inregistrat valori pozitive in industrie, constructii si comert, sectorul ‘Servicii’ fiind singurul care a inregistrat valori negative.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.