Inima Reginei si creierul lui Duda

Inima Reginei si creierul lui Duda

0 69

Muzeul National de Istorie si la Balcic. Un material de suflet, destinat sa mearga direct la cordul telespectatorului, intrucat era vorba despre inima Reginei Maria. Cum TVR1 are darul de a difuza cu nonsalanta filmulete perene si neperisabile, n-am putut sa-mi dau seama daca inregistrarea era proaspata sau fusese comisa mai demultisor si revenea in actualitate in contextul interminabilului subiect care este Castelul Bran.


In mare, stiti istoria. Organul – sacru, de-acum – al inimoasei regine a Romaniei, probabil cea mai respectata suverana din istoria regalitatii prin aceste locuri, are deja un trecut destul de zbuciumat. Inima reginei a fost inmormantata, potrivit dorintei sale, exprimate in testament, la Balcic, resedinta sa de pe malul Marii Negre. Regina Maria a Romaniei Mari a dorit ca trupul sa-i fie inmormantat la manastirea Curtea de Arges, iar inima sa-i fie scoasa din corp dupa moarte si depusa in capela Stella Maris de la resedinta din Balcic, astazi in Bulgaria. A doua zi de la trecerea suveranei in nefiinta – 18 iulie 1938 – s-a purces la efectuarea autopsiei, operatie la care a participat profesorul Minovici, un nume destinat unei posteritati respectabile.


Inima a fost inchisa intr-o caseta de argint, introdusa la randul ei intr-o alta din argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase. Bijuteria fusese executata la Paris, de catre orfevrierul Maurice Froment, cantareste 7,573 kilograme si are peste 300 de pietre pretioase. Pe caseta se afla gravat: „Altetei Sale Principesa Maria a Romaniei: Doamnele Romane„, un dar facut nepoatei reginei Victoria in 1893, atunci cand aceasta calca pentru prima oara pe pamant romanesc.


Dupa pierderea Cadrilaterului, in 1940, inima a fost adusa la castelul Bran, a doua resedinta a Reginei Maria, si ingropata intr-o capela construita dupa modelul celei de la Balcic.


In anul 1968, comunistii spargeau sarcofagul de marmura cu rangile, iritati probabil ca istoria Romaniei avea un fragment ferecat. Casetele au fost trecute in Tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima reginei zace pe un raft din Muzeul National de Istorie, inchisa intr-o cutie din plastic, expusa intr-un gest exhibitionist lejer macabru privirilor celor ce viziteaza muzeul. Vestigiul regal, degradat de trecerea timpului si de conditiile improprii in care a fost pastrat, sfideaza viziunea avuta de o batrana prezicatoare moldoveanca, careia inima Reginei-Mama, inca in timpul vietii suveranei, ii aparea in vis drept rotunda, rosie si plina de dragoste”.


In filmuletul difuzat pe TVR1, aparea si alteta sa Radu Duda, actorasul ce si-a facut o infuzie de sange regal prin casatoria cu principesa Margareta a Romaniei. Principele prin alianta vorbea cu vehementa despre sacrilegiul nemaiauzit savarsit de comunisti in 1968 prin desferecare casetelor, de necesitatea rostirii unor rugaciuni de iertare si curatenie de catre diriguitorii actuali ai Muzeului de Istorie si, mai ales, de obligatia morala a statului roman de a pune inima Reginei la loc si de a o transporta la Balcic.


In vremea asta, cativa locuitori inimosi si fantezisti ai Branului insista sa convinga autoritatile statului ca cel mai propice loc pentru conservarea bucatii de istorie regala este capela Castelului Bran, unde fusese adusa in 1940 de la Balcic. Doleanta lor se sprijina si pe actuala pozitie a Ministerului Culturii, care n-ar avea, declarativ, nimic impotriva ca inima sa se intoarca la Balcic, dar nu poate rezolva juridic problema scoaterii peste granita si a cedarii definitive catre un alt stat a unor bunuri de patrimoniu.


Insistenta principelui facut la apelul bocancilor regali Radu Duda de a face diligentele in favoarea Balcicului este ruda cu spiritul mercantil cu care familia regala a tratat recuperarea proprietatilor confiscate de comunisti. Dar donate unele – printre care si Castelul Bran – de catre comunitatile romanesti, animate de sentimente puternice pentru regalitate. Mai ca-mi vine sa fac prefixul Bulgariei si sa aflu cate actiuni are maria sa Duda la agentia de turism bulgareasca, ce intentioneaza sa organizeze periple pe ruta Balcic-.Bran pentru vilegiaturistii regalisti. Dupa ce ne-au umilit pe litoral e timpul ca vecinii bulgari sa ne fure si muntele, cu acordul vlastarelor regale. Care nu mai au drept blazon inima, ci creierul obosit de calcule si dividende.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.