Inghetarea marilor inechitati

Inghetarea marilor inechitati

0 139

Se stie cat de mult se agita Guvernul, in preajma adoptarii bugetului pe 2009, sa nu mai mareasca salariile bugetarilor si pensiile, asa cum promisesera – fraieri cine i-a crezut! – in campania electorala. Pe deasupra isi sufla si presedintele nasul in oala, lasand urme de moratoriu, care sa inghete veniturile pe sase luni.
Sunt de acord ca minciunile ingheata, de multe ori, totul, pana si sufletele. Pe deasupra ne aflam si in plina iarna, sezon de inghetari, sub pojghita carora se afla bunastare, dar matelotul nefiind invatat cu pescuitul la copca, nici nu-l duce capul cum se face asta, preferand ca starea actuala sa dainuie cel putin sase luni, ca dupa aia vor vedea ei, guvernatii si presedintele, ce oracole ii vor mai inspira.
Numai sindicatele sunt mai afurisite si intetesc focul protestelor in scopul topirii inghetului.
La recenta intalnire dintre guvernanti si reprezentantii marilor confederatii sindicale, la care si-a facut aparitia si presedintele, s-a pus aceasta problema a instituirii moratoriului in vederea inghetarii, pe sase luni, a salariilor si pensiilor, la nivelul actual, insa sindicatele au oferit varianta cu patru luni, la 1 aprilie urmand o prima majorare, care sa fie urmata de a doua etapa, in octombrie
In context se vehiculeaza si noua lege a salarizarii, care este socotita o piatra de incercare atat pentru guvernanti, cat si pentru sindicate.
Iata cateva declaratii ale sefilor de sindicate.

Dumitru Costin (BNS): „Daca discutam de un moratoriu si de inghetarea unor salarii, atunci nu facem decat sa inghetam niste mari inechitati. In ceea ce ii priveste pe unii, vor putea traversa aceasta perioada foarte linistit pentru ca vorbim de niste salarii foarte mari, dar pentru cei cu venituri mici va fi greu, pentru ca, deja, efectele crizei se vad in deprecierea monedei nationale.” Costin mai arata spre o posibila devansare a calendarului de actualizare a accizelor, deci o crestere a preturilor mai rapida.

Marius Petcu (CNSLR Fratia) arata ca inadmisibila inghetarea salariilor. In numele sindicalistilor, el face o singura concesie: o marire a salariilor in doua etape. El mai declara ca sindicatele l-au convins pe Traian Basescu sa nu se mai implice in discutiile sindicate – guvern. „Presedintele a explicat ca vrea ca maine ( astazi, n.a.) safie adoptat bugetul, eu insa cred ca maine va fi adoptat doar cadrul general. Ni s-a cerut in mod explicit sa contribuim la o forma de echilibrare a veniturilor si a cheltuielilor, pentru ca bugetul sa fie promovat maine (astazi, n.a.), putem insa sa vorbim de o majorare a salariilor in doua etape, din aprilie si din septembrie-octombrie. Asta este singura concesie pe care am acordat-o.”

Aurel Cornea (FSLI) puncteaza mai scurt, aratand ca presedintele a promis sa nu se bage cu presiuni pe tema inghetarii salariilor la intalnirea sindicate – guvern. El a mai cerut pentru educatie 6% din PIB si continuarea negocierilor salariale. „Am spus ca nu considram oportun un moratoriu.”

Se pare ca urmatoarele luni vor fi cam fierbinti, asa ca scaunele guvernamentale si fotoliul prezidential ar putea sa inceapa sa friga si sa inceapa sa le sfaraie fundurile ocupantilor acestora. Tare sunt curios cum se vor obloji la poponeata Basescu si Udrea!. Pentru ca daca Basescu se arde la fund pe fotoliul incins, s-ar putea sa-i iasa pe nas navele flotei de pescuit a Romaniei anterevolutionare, Iar de poponetul Udroaicei mi-ar fi mila, chiar daca se prajesc si ceva silicoane turistice secrete.
Personal sunt curios daca vor creste accizele si la urzicile autohtone, pentru ca cele aduse din import, de marile magazine, vor fi gata condimentate cu piper pe etichta de pret.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.