Ingerul a strigat ,un nou drum spre cititori

Ingerul a strigat ,un nou drum spre cititori

0 115

Romanul „Ingerul a strigat”, de Fanus Neagu, se va afla miercuri pe piata, intr-un numar impresionant de exemplare, acesta fiind cea de a opta aparitie in noua serie a colectiei de literatura romaneasca a „Bibliotecii pentru Toti”, lansata de „Jurnalul National”.

„Este romanul meu de suflet, pentru ca e primul dintr-o serie, si pentru ca aici e stapana Dunarea, raiul baltilor, pronuntie apasata de mistere si totdeauna genunchiul lui Dumnezeu umezit de spicul graului’” a marturisit marti marele scriitor, intr-o declaratie acordata AGERPRES.

Este vorba si de un eveniment editorial, dat fiind ca romanul aparut in 1968 se va afla la cea de 20-a editie.

Fanus Neagu a spus ca viata cuprinsa in paginile romanului „Ingerul a strigat” se pierde acum undeva departe in timp, in zarea cu plopi a Insulei Mari, in orizontul ondulat de graul verde si graul parguit al Baraganului.

In viziunea scriitorului, cartea aceasta trebuie sa-si ia locul in cununa de legende: „Sunt fericit sa spun ca ma aflu intr-o extraordinara vecinatate, aceea a marelui Panait Istrati, pe care l-am iubit de cum am deschis ochii asupra primului rand de carti ale lui, si n-am incetat niciodata sa-l stimez ca pe unul din marii razvratiti ai literaturii romane. Istrati a nascut vadul prin care Dunarea se varsa acum in toata lumea, mai ales ca, el, detinand o pana vrajita, pana care stiu s-o manuiasca numai razvratitii si numai marii vagabonzi, adica vagabonzii de geniu, a stiut sa duca lumea Brailei catre visul care insoteste intotdeauna aventura. Imi place sa cred ca l-am urmat cu bucurie, ca nu i-am tradat spiritul si ca sunt acum umar la umar cu el, impunand acest curaj – si asa de-a dreptul fastuos – atentiei cititorului din mai multe tari ale lumii. Spun asta intrucat si „Ingerul a strigat” a fost publicat in mai multe limbi”.

„Vreau sa cred ca acest roman, pe care l-am dus in mine inca din frageda copilarie, va ramane cu aripile deschise, ca sa dea sperante si logodna cu visul generatiilor de aventurieri care vor veni dupa noi”, a conchis Fanus Neagu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.