Infrastructura spitaliceasca trebuie sa primeasca alocari in fiecare an!

Infrastructura spitaliceasca trebuie sa primeasca alocari in fiecare an!

0 534

Este propunerea cu care senatorul Marius Neculoiu vrea sa schimbe modul de finantare pentru constructia spitalelor din Romania. Parlamentarul brasovean a depus o initiativa de modificare a legii privind reforma in sanatate

Este propunerea cu care senatorul Marius Neculoiu vrea sa schimbe modul de finantare pentru constructia spitalelor din Romania. Parlamentarul brasovean a depus o initiativa de modificare a legii privind reforma in sanatate.
Datele statistice arata ca in Romania trei sferturi dintre spitale sunt construite inainte de 1980, unele chiar inainte de 1900.
Mai grav este ca 20% dintre ele nu ar rezista unui cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter. Sistemul pavilionar in care functioneaza multe spitale din tara, chiar si cel de la Brasov, nu mai corespunde standardelor actuale. In cazul acestor spitale, cu mai multe pavilioane, cheltuielile sunt cu 25% mai mari decat in spitalele centralizate. In plus, in spitalele vechi riscul de infectii intraspitalicesti este crescut.transplant renal1
Solutia propusa de senatorul Marius Neculoiu este ca guvernul sa aloce anual sume fixe prin Ministerul Sanatatii si Ministerul Dezvoltarii cu destinatia clara pentru infrastructura spitaliceasca.
Neculoiu considera ca, daca s-ar aloca aceasta suma fixa anuala, pe termen lung vom avea practic in 9 ani 12 spitale noi, cel putin la nivelul centrelor universitare medicale printre care si Brasovul.
Initiativa senatorului liberal a fost semnata de 24 de parlamentari. Neculoiu spera ca de anul viitor banii sa fie alocati special pentru constructia de spitale noi. Anul acesta Ministerul Sanatatii are prinsi in buget doar 400.000 de lei pentru infrastructura, bani cu care se pot realiza doar cateva reabilitari.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.