Informatizarea penetreaza viata la tara!

Informatizarea penetreaza viata la tara!

0 257

Peste 17% din comunele si orasele mici din Romania intra in economia globala prin proiectul Economia Bazata pe Cunoastere. 251 de comunitati rurale si mic urbane, dezavantajate din punctul de vedere al accesului la informatie, vor fi incluse in proiectul Economia Bazata pe Cunoastere, a anuntat Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Noile comune si orase se adauga celor 9 deja existente din faza – pilot a proiectului Economia Bazata pe Cunoastere, ridicand la 260 numarul total al comunitatilor beneficiare ale proiectului.


?


Retele in scoli


?


Noile comunitati locale vor beneficia, incepand de anul acesta, de instalarea Retelei Electronice a Comunitatii Locale, care va conecta la Internet scoala, primaria, biblioteca publica si un Punct de Acces Public la Informatie (PAPI). Aditional, reteaua va cuprinde si scolile generale din satele apartinatoare comunelor sau oraselor selectate in vederea includerii in proiect.


Se estimeaza ca, in total, Economia Bazata pe Cunoastere va realiza informatizarea a 472 de scoli generale, 260 de sedii ale administratiei locale, 260 de biblioteci publice si 260 de centre PAPI. Serviciile oferite de acestea se vor adresa unui numar de peste 1.740.000 de locuitori, ceea ce reprezinta 17.7% din mediul rural si mic urban din Romania. Raportat la populatia totala a tarii, Economia Bazata pe Cunoastere se va adresa unui procent de 8,02 locuitori.


?


Moldova pe primul loc


?


In ceea ce priveste comunele, cele mai multe dosare de solicitare admise provin din judetul Suceava – 17, urmat de judetul Vaslui – 13, judetul Cluj – 10 si judetele Bihor, Calarasi, Neamt, Tulcea si Valcea – fiecare cu cate 9 aplicatii.


Referitor la orase, pe primul loc se situeaza judetul Mures – 5 dosare de solicitare admise, urmat de judetele Hunedoara – 4, Harghita – 3 si Alba, Bihor, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Maramures, Suceava si Timisoara – fiecare cu cate 2 aplicatii.


Ponderea pe regiunile de dezvoltare indica interes maxim din partea regiunii de Nord-Est a tarii – 27.7%, urmata de regiunea de Nord-Vest – 15,5%, regiunea de Sud – 14,1%, regiunea de Sud-Est – 13,6%, regiunea de Sud-Vest – 10,2% si regiunea Centru – 9,7% si regiunea de Vest – 9,2%.


?


Sinca Veche in proiectul pilot


?


Cele 9 comunitati deja existente din faza de pilot a proiectului Economia Bazata pe Cunoastere sunt orasele Targu Lapus (Maramures) si Aninoasa (Hunedoara) si comunele Albestii de Muscel (Arges), Corund (Harghita), Lapusnicu Mare (Caras Severin), Jurilovca (Tulcea), Pilu (Arad), Sinca Veche (Brasov) si Ostra (Suceava).


Procesul de selectie a proiectului Economia Bazata pe Cunoastere a fost realizat de o Comisie formata din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Educatiei si Cercetarii, precum si un sociolog cu rol de consultant extern. Selectia s-a realizat pe baza a doua criterii majore, cantitativ si calitativ, si a urmarit gradul dezavantajarii din punctul de vedere al cunoasterii, precum si capacitatea comunitatilor de a utiliza infrastructura oferita prin proiect in vederea dezvoltarii si modernizarii. Sansele unei comunitati de a fi admise in proiect au crescut cu cat strategiile Planului de Dezvoltare Locala si Planului de Dezvoltare Scolara au fost mai complexe


In anii urmatori, proiectul Economia Bazata pe Cunoastere va sprijini mediul rural si mic urban in vederea dezvoltarii sectorului privat, a stimularii utilizarii tehnologiei informationale in scoli si in mediul intreprinderilor mici si mijlocii si a reducerii decalajului rural-urban.


?


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.