Inflatie in crestere pe 2008

Inflatie in crestere pe 2008

0 63

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere cu 0,6 puncte procentuale proiectia de inflatie pentru 2008, de la sase la 6,6 la suta, a anuntat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de AGERPRES.
De asemenea, proiectia de inflatie pentru 2009 a fost revizuita in crestere cu 0,7 puncte procentuale, de la 3,5 la 4,2 la suta, a precizat Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, principalul risc care poate afecta proiectia de inflatie este majorarea salariilor peste ritmul de crestere a productivitatii muncii. Alti factori cu influenta negativa, avuti in vedere de banca centrala, sunt deprecierea monedei nationale, coordonarea inadecvata a mixului de politici macroeconomice, deteriorarea suplimentara a asteptarilor agentilor economici privind evolutia inflatiei, ajustari mai ample ale preturilor administrate, cresterea pretului petrolului si a altor materii prime, probabilitatea crescuta de manifestare simultana a unor factori de risc precum intensificarea turbulentelor financiare pe pietele internationale si adancirea dezechilibrelor in economia nationala.
Ca factor cu influenta pozitiva semnificativa asupra inflatiei, Isarescu a mentionat posibila reducere a pretului petrolului catre 100 dolari/baril.
Mugur Isarescu a aratat, luni, ca in luna iulie inflatia ar putea cunoaste o „rabufnire” de 0,7-0,8 la suta, fata de luna precedenta, dupa care inflatia anuala va reveni pe un trend descendent. Potrivit guvernatorului, inflatia anuala va depasi 9 – 9,1 la suta in iulie.
Rata inflatiei in luna iunie a fost de 0,28 la suta, iar inflatia anuala (iunie 2007-iunie 2008) a urcat usor la 8,61 la suta fata de 8,46 la suta la nivelul lunii mai, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Desi in crestere, inflatia anuala iunie-iunie s-a situat sub nivelul din luna martie – 8,63 la suta sau din aprilie – 8,62 la suta.
Pe primul semestru din 2008, rata cumulata a inflatiei a fost de 3,57 la suta, iar rata medie lunara s-a cifrat la 0,6 la suta fata de 0,3 la suta in 2007.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.