Inflatia sub control?

Inflatia sub control?

0 61

Banca Central Europeana apreciaza, pe baza celor mai recente prognoze disponibile privind inflatia in Romania ca nivelul acesteia va fi cuprins intre 7,0 la suta si 7,6 la suta, pentru anul 2008 si intre 4,8 la suta si 5,1 la suta, pentru anul 2009.
Raportul de convergenta publicat, miercuri, de BCE arata ca „in perioada de referinta aprilie 2007 – martie 2008, Romania a inregistrat o rata medie anuala a inflatiei IAPC de 5,9 la suta, net superioara valorii de referinta de 3,2 la suta calculata conform prevederilor Tratatului. Pe baza celor mai recente informatii, se anticipeaza ca rata medie anuala a inflatiei IAPC se va mentine pe o traiectorie ascendenta in lunile urmatoare”.
Analiza retrospectiva pe o perioada mai indelungata arata ca, in Romania, inflatia masurata prin preturile de consum s-a plasat pe un trend descrescator evident, desi a consemnat initial un nivel extrem de ridicat. Procesul de dezinflatie s-a manifestat in contextul cresterii puternice a PIB real, care a depasit nivelul de 5,0 la suta aproape in fiecare an, incepand cu 2001. Reducerea inflatiei s-a produs pe fondul cresterii accelerate a veniturilor din munca, care a depasit 20 la suta, pe parcursul mai multor ani.
In perioada cuprinsa intre anul 2005 si jumatatea anului 2007, evolutia preturilor de import a favorizat procesul de dezinflatie datorita aprecierii considerabile a leului fata de euro. Analiza evolutiilor recente indica faptul ca ritmul anual al inflatiei IAPC s-a accelerat de la aproximativ 4 la suta in perioada ianuarie-iulie 2007 pana la 8,7 la suta, in luna martie 2008.
Scumpirea semnificativa a alimentelor, majorarea preturilor de import ca rezultat al deprecierii leului incepand cu jumatatea anului 2007 si al cresterii preturilor materiilor prime pe pietele internationale, precum si avansul substantial al PIB real sustinut de cererea interna sporita au continuat sa amplifice presiunile inflationiste recente. Cresterea veniturilor din munca a atins nivelul de 20,2 la suta, in anul 2007 fata de anul anterior, fiind net superioara cresterii productivitatii muncii si conducand astfel la sporirea semnificativa a costului unitar cu forta de munca. Privind in perspectiva, cele mai recente prognoze disponibile privind inflatia, furnizate de principalele institutii internationale, sunt cuprinse intre 7,0 la suta si 7,6 la suta pentru anul 2008 si intre 4,8 la suta si 5,1 la suta, pentru anul 2009.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.