INFATISAREA FASCISTA DE AZI A UNGARIEI!

INFATISAREA FASCISTA DE AZI A UNGARIEI!

0 97
Până nu demult, inamicii principali ai extremiÅŸtilor de dreapta maghiari erau aÅŸa-ziÅŸii „Å£igani criminali“. Săptămânal, undeva în Ungaria, membrii partidului Jobbik sau ai braÅ£ului armat al formaÅ£iunii politice, Garda NaÅ£ională Maghiară, se adunau pentru a protesta împotriva romilor ÅŸi scandau sloganuri anti-Å£igăneÅŸti. Mai nou, o dată cu grava criză financiară în care se află Ungaria, extremiÅŸtii de dreapta au descoperit un nou inamic: capitalul străin – care vrea să stoarcă Ungaria ÅŸi să distrugă naÅ£iunea maghiară.
 
„Au plecat tancurile, au venit băncile!“
ManifestaÅ£iile recente ale partidului Jobbik s-au desfăşurat sub sloganul „Au plecat tancurile, au venit băncile!“, mesaj care dă de înÅ£eles că locul foÅŸtilor stăpâni sovietici a fost luat de aÅŸa zisul capital evreiesc mondial. Jobbik-iÅŸtii nici nu fac eforturi să se ascundă în spatele aluziilor. De pildă, în Parlamentul de la Budapesta, ACEST PARTID NEOFASCIST acuză în mod constant atât majoritatea guvernamentală cât ÅŸi opoziÅ£ia socialistă ÅŸi liberală că ar reprezenta interesele Israelului ÅŸi ale evreilor, nu pe cele ale maghiarilor.
Circa un milion de unguri au luat credite în valută pe care le pot plăti din ce în ce mai greu, întrucât forint-ul maghiar s-a devalorizat foarte mult în ultimii ani. Nu e de mirare, aÅŸadar, că sloganurile Jobbik au priză la o parte a publicului maghiar. Mai multe sondaje de opinie relevă că propaganda agresivă a Jobbik-ului dă roade: extremiÅŸtii de dreapta sunt cotaÅ£i cu 25 la sută din totalul voturilor ÅŸi devin astfel, pentru prima dată, a doua forţă politică din Ungaria, în urma partidul populist-conservator-naÅ£ional Fidesz, de guvernamânt, depăşindu-i clar pe socialiÅŸtii.Când se uită la aceste rezultate, Márton Gyöngyösi devine de-a dreptul euforic: „Suntem din ce în ce mai puternici“, jubilează ÅŸeful adjunct al fracÅ£iunii parlamentare Jobbik, plusând: „ascensiunea noastră nu poate fi stăvilită. Oamenii înÅ£eleg cât de lipsită de credibilitate este politica guvernamentală ÅŸi îÅŸi dau seama că noi suntem singurul partid onest.“
 
Ascensiunea extremiÅŸtilor de dreapta este fără precedent în istoria postcomunistă ungară. Nu se explică însă numai prin actuala criză economică ÅŸi financiară din Ungaria, ci are rădăcini mai adânci. După o tranziÅ£ie încheiată cu greu ÅŸi doar parÅ£ial, economia ungară s-a confruntat cu procesul de globalizare si cu aderarea la Uniunea Europeană, in 2004. CoaliÅ£ia socialist-liberală care a guvernat Å£ara din 2002 până în 2010 a lăsat nerezolvate o serie de probleme economice ÅŸi sociale, distingîndu-se mai ales prin scandaluri de corupÅ£ie.
Principalul beneficiar a fost partidul ajuns acum la guvernare: Fidesz a câÅŸtigat ULTIMELE alegeri parlamentare , cu o majoritate de două treimi. Pe de altă parte, în aceleaÅŸi alegeri, partidul Jobbik a obÅ£inut aproape 17 la sută, devenind nesteptat a treia forţă politică, după socialiÅŸti. Succesul le-a fost precedat de o campanie electorală extrem de xenofobă, dusă sub semnul sloganului Ungaria ungurilor! ÅŸi care a exploatat la maxim subiectul aÅŸa ziÅŸilor „Å£igani criminali“.
A fost, de fapt, tema cu care Jobbik a reuÅŸit să acumuleze un spectaculos capital electoral în doar câÅ£iva ani. Inclusiv in strainatate! „Punctul de pornire“ a fost o tragedie cumplită: în 2006, un profesor din oraÅŸelul Tiszavasvári din estul Ungariei a fost ucis în bătaie de către un grup de romi din satul Olaszliszka, după ce accidentase cu maÅŸina lui o fetiţă de etnie romă. Familia micuÅ£ei a presupus că fiica lor ar fi murit; în realitate, aceasta nu fusese accidentată decât foarte uÅŸor, dar se ascunsese. Fiicele minore ale profesorului ar fost de faţă când tatăl lor a fost linÅŸat.!!
Acest omor a zguduit societatea ungară ÅŸi a schimbat opinia publică profund. (Pe acest fond,a urmat uciderea criminala a hanbalistului roman Cosma n.n.) Faptele au condus la o culpabilizare generală a romilor ÅŸi la ascensiunea rapidă a curentelor de dreapta extremă – ÅŸi nu doar a partidului Jobbik. În anii 2008 ÅŸi 2009, un grup de teroriÅŸti de dreapta a comis o serie de atentate ÅŸi crime, împuÅŸcând, printre altele, un tată ÅŸi pe fiul acestuia, în vârstă de cinci ani, pe când încercau să se salveze din casa lor incendiată. Criminalii nefiind tzigani, majoritatea societăţii (maghiare n.n.) a reacÅ£ionat la aceste omoruri cu indiferenţă…
CreÅŸterea actuală în sondajele de opinie a partidului Jobbik este rezultatul masivei pierderi de încredere a partidului de guvernamânt Fidesz, inclusiv datorită unei serii de măsuri economice nepopulare. Astfel, pentru a acoperi deficitul bugetar, au fost naÅ£ionalizate fondurile particulare de pensii. Premierul Viktor Orbán ÅŸi alÅ£i politicieni ai Fidesz-ului încearcă să prevină erodarea încrederii în politica lor cu un mesaj naÅ£ionalist, în mare parte copiat de la extremiÅŸtii de dreapta. De exemplu, premierul Orbán cultivă o retorică populist-anticapitalistă ÅŸi anti-UE ÅŸi a avertizat Bruxelles-ul în mod repetat să nu-ÅŸi permită ceea ce ÅŸi-a permis odinioară Moscova.(Inclusiv actuala "galagie maghiara"in Transilvania ,cu steaguri secuiesti si pe propriul Parlament!)
„Este o retorică falsă“, se plânge Márton Gyöngyösi, „pentru că nu este urmată de măsuri. Oricum, Fidesz-ul ne fură constant subiectele, noi am fost cei care au vorbit prima dată despre cele mai multe lucruri“.Cei mai mulÅ£i observatori nu cred însă că Jobbik va putea să ajungă la putere, cel puÅ£in nu într-un viitor apropriat. „Ascensiunea partidului Jobbik în sondaje este un fenomen tranzitoriu“, spune József Debreczeni, cel mai popular publicist maghiar. „În istoria Ungariei, forÅ£e politice extremiste au putut să ajungă la guvernare numai cu ajutorul unor puteri străine , cum au fost Germania hitleristă sau Uniunea Sovietică stalinistă.“ (Din pacate, vinovatul este cautat …tot dusmanul extern, in randul acestora acum fiind inclusa si Romania !! n.n.)
Cu toate acestea, mulÅ£i observatori ÅŸi activiÅŸti ai societăţii civile se tem de influenÅ£a spirituală a extremiÅŸtilor de dreapta. “Åžtim din istorie cât de periculoasă este înaintarea extremismului de dreapta în situaÅ£ii de criză”, spune Annamária Vámos, co-fondatoarea ÅŸi co-preÅŸedinta iniÅ£iativei „Control civil – Un milion pentru democraÅ£ie” (EMD), grup care organizează periodic manifestaÅ£ii împotriva tendinÅ£elor anti-democratice din Ungaria. “Trebuie să-i recâÅŸtigăm ÅŸi să-i întoarcem către forÅ£ele democratice pe acei alegători ai extremiÅŸtilor de dreapta care, în fond, nu sunt extremiÅŸti, dar nu văd altă soluÅ£ie.”
 
În orăselul Tiszavasvári, alegătorii n-au mai "văzut" altă soluÅ£ie. Cu ocazia alegerilor locale, l-au votat primar pe candidatul Jobbik Erik Fülöp. Juristul de doar 29 de ani a primit încă din primul tur 53 la sută. În urma acestui succes, ÅŸeful partidului Jobbik, Gábor Vona, a declarat orăselul drept „capitala miÅŸcării noastre“, sub sloganul : „Azi Tiszavasvári, mâine Ungaria!“ Fülöp este un bărbat înalt ÅŸi solid, pe jumătate politicos, pe jumătate aspru. În discursul său, tânărul primar foloseÅŸte mesaje rasiste ÅŸi populiste: „CoexistenÅ£a cu societatea Å£igănească este foarte grea” sau “Statul ungar calcă în picioare drepturile maghiarilor.
In orăşelul său, Fülöp, demonstrează, deocamdată… precaut, cum ar putea arăta Ungaria sub dominaÅ£ia Jobbik. ProstituÅ£ia a fost interzisă, presupuÅŸi cămătari romi au fost daÅ£i pe mâna poliÅ£iei, o aÅŸa zisă “Gardă de oraÅŸ” înfiinÅ£ată exclusiv de către primărie, patrulează constant în cartierele romilor, investitori evrei nu sunt doriÅ£i pe teritoriul oraÅŸului în vreme ce oameni de afaceri ÅŸi diplomaÅ£i iranieni sunt oaspeÅ£i frecvenÅ£i în Tiszavasvári. „Nu mai tolerăm formele de comportament deviant“, spune primarul Fülöp, avertizând: „cine comite fapte penale trebuie să tremure.”(Autor: Keno Verseck)
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.