Indiferent de pret, statul va fi primul cumparator al Castelului Bran

Indiferent de pret, statul va fi primul cumparator al Castelului Bran

0 137

Proprietarul castelului Bran a venit in tara sa trateze cu ministrul Culturii situatia castelului retrocedat. Theodor Paleologu a declarat ieri ca „s-au vehiculat diverse sume si posibili cumparatori”, ceea ce inseamna ca varianta vanzarii proprietatii Bran inca nu a fost scoasa din calcul.
In consecinta, raman doua variante de discutat in ceea ce priveste viitorul castelului: pe de o parte, un parteneriat intre familia de Habsburg si stat si, pe de alta parte, vanzarea castelului.
„Am discutat cu Dominic de Habsburg si am stabilit ca interesul nostru comun este ca obiectivul turistic sa ramana deschis publicului. Din moment ce pastram muzeul aici, iar colectiile apartin statului, evident ca vom avea o participare in privinta administrarii. E o responsabilitate impartita, in care proprietarul are o participare mai mare, iar noi ne vom ocupa de partea muzeografa a ansamblului. Proprietarul are tot interesul sa dezvolte turismul in aceasta locatie”, a spus Paleologu, citat de Mediafax.
„S-au vehiculat diverse sume si posibili cumparatori. Dar aceasta varianta nu poate fi scoasa din discutie. Nu e o chestiune de mare urgenta. Posibilitatea vanzarii va ramane deschisa. Dreptul de preemptiune al statului ramane valid. Nu statul stabileste pretul, dar va fi primul cumparator atunci cand va exista aceasta varianta” a adaugat ministrul Culturii.
De altfel, si proprietarul este de acord ca Branul sa ramana in continuare cu statutul de muzeu, chiar daca are un proprietar privat: „Castelul a fost ani de zile in proprietate privata si nu vad de ce ar fi acum o problema”, a adaugat Dominic de Habsburg.
Familia de Habsburg a vizitat, vineri, impreuna cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, Castelul Bran si primaria orasului, prilej cu care Dominic de Habsburg a declarat ca nu vede nicio problema ca acest castel sa devina muzeu privat.
Familia de Habsburg va ramane in Romania pana in data de 2 februarie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.