Indicele dezvoltarii umane, Norvegia locul 1, Romania pe locul 50

Indicele dezvoltarii umane,
Norvegia locul 1, Romania pe locul 50

0 92

Programul Natiunilor Unite pentru dezvoltare a facut public miercuri clasamentul privind dezvoltarea umana, in care 187 de state sunt pozitionate in functie de nivelurile de venit, educatie si speranta de viata, transmite Reuters de la Copenhaga. Romania se afla pe locul 50 intre cele 187 de tari, potrivit raportului consultat de Agerpres.
Pe primul loc pe lista ONU ca dezvoltare umana se afla, ca de obicei in ultimii ani, Norvegia, cu o valoare a HDI /indicele de dezvoltare umana/ de 0,943, la un venit national brut de 47,557 dolari per capita, o speranta de viata de 81,1 ani si 17,3 ani de scolarizare asteptati.
Ea este urmata de Australia si Olanda, SUA fiind pe locul al patrulea. Elvetia se afla pe locul al 11-lea, urmata de Japonia.
Romania se afla pe pozitia a 50-a, cu HDI 0,781, un venit national brut per capita de 11,046 dolari si o speranta de viata la nastere de 74 de ani. Tara noastra este a treia in grupul tarilor cu un indice de dezvoltare umana ridicat, dupa Uruguay si Palau si urmata de Cuba.
Clasamentul este incheiat de Republica Democratica Congo, cu 280 de dolari venit national brut per capita si o speranta de viata de 48,4 ani. Antepenultimul si penultimul loc le revin tot unor state africane, Burundi si Niger.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.