„Independentul” de Brașov Remus Borza dezvăluie secretul lipsei de autostrăzi in România!!

„Independentul” de Brașov Remus Borza dezvăluie secretul lipsei de autostrăzi in România!!

0 92
Deputatul de BRASOV (ales pe lista ALDE) Remus Borza spune că legea offshore pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră face parte din bătălia care se dă pe resurse, între marile puteri. Parlamentarul afirmă că resursele minerale și cele minerale sunt cauzele tuturor războaielor. Războaiele secolului XXI se dau pe resurse. Lupta împotriva terorismului, drepturile omului, răsturnarea unor regimuri dictatoriale sunt doar pretexte. Miza reală sunt resursele de hrană și cele minerale. Guvernele care au acces la resurse vor putea asigura securitatea socială și prosperitatea economică a națiunilor pe care le conduc”, a scris el pe blogul său. Acesta a mai spus că prin distrugerea industriei naționale am ajuns la o dependență „sinucigașă” de alte state.
Am început prin anii 90 a vinde industria românească pe o marcă. Că doar era un „morman de fiare vechi”. Așa au dispărut din economia românească aproape 4 milioane de locuri de muncă, mii de fabrici, uzine și combinate. Dezindustrializarea României mai înseamnă și un deficit de balanță comercială de peste 12 miliarde euro anual. 
Adică o dependență sinucigașă de importuri, adică de alte state. După ce am pus industria pe butuci, am vândut pe doi poli pământul bunilor și străbunilor pe care l-au hrănit cu sânge și sudoare. Și codrii seculari ai patriei au fost puși la pământ și exportați ca bușteni sau cherestea”, a mai continuat el.

Remus Borza afirmă că România nu are autostrăzi și școli din cauza prețului foarte mic cu care și-a vândut resursele naturale. Deputatul continuă și acuză compania OMV că și-a externalizat mare parte din profituri, pentru a nu le declara și impozita în România. Conform acestuia, România a plătit, vezi Doamne, un „tribut” marilor puteri pentru a intra în UE.
„Într-o economie de piață, când un stat își vinde resursele nu e doar prostie. Dar e un act de trădare națională când le vinde ieftin. Ori toate guvernele României de după 90 nu au știut sa vândă decât pe prețuri derizorii. Am fost dintotdeauna  timizi, complexați și umili când e vorba de a cere. În UE  am intrat am intrat plătind un greu tribut tuturor înaltelor porți, fie că vorbim de Marea Britanie, Germania, Austria, Franța sau Italia. Parte din acest tribut a fost și privatizarea către OMV a Petrom. România avea o tradiție de peste 100 de ani în extracția și procesarea țițeiului. Ambele războaie mondiale s-au dus cu petrolul românesc din Valea Prahovei.
În 2004, România a cedat 51% din cea mai valoroasă companie a statului către grupul austriac OMV. Austriecii au plătit pe pachetul majoritar de acțiuni 668 milioane euro. Și atunci, și azi, valoarea Petrom depășește 15 miliarde euro. . În 2005, în primul an de la privatizare,de la minus 600.000 , OMV Petrom a raportat 700.ooo euro profit. Cu alte cuvinte, încă din primul an și-a scos banii. În zece ani, profitul declarat de către OMV a fost de 7 miliarde euro, În realitate, profitul OMV Petrom, în perioada 2004 – 2017, a fost de peste 15 miliarde euro, doar că jumătate a fost externalizat înainte de a fi declarat și impozitat în România.
Prin contractul de privatizare s-a stabilit o redevență de 3,5%, aplicată la un preț fix până în 2014 de 26 de dolari/baril. Jaf curat antiRomania! În intervalul de referință 2004-2014, în niciun an, în nicio lună, în nicio zi, cotația internațională a barilului de petrol nu a fost sub 100 de dolari. În 2008, a atins chiar un maxim de 147 dolari/baril. Problema e că nici după 2014 redevența din contractul cu OMV Petrom nu a fost majorată.
Guvernele Ponta,  Cioloș, Grindeanu, Tudose, au păstrat redevența la nivelul anului 2004. Totalul redevențelor încasate de statul român din exploatarea tuturor resurselor țării e in jur de 200 milioane euro anual. Și din acest motiv, nu avem autostrăzi, școli și spitale noi”, a scris parlamentarul de Brașov.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.