Inculpatul Ioan Niculae, tunuri in serie de zeci de milioane!

Inculpatul Ioan Niculae, tunuri in serie de zeci de milioane!

0 383

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Niculae, aflat în detenție într-un alt dosar, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. Au mai fost deferiți justiției Nicoleta Mariana Toncea, acuzată de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, și Viorel Bărac, director general al aceleiași societăți comerciale la data faptelor, acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada august 2008 — martie 2009,  s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. Procurorii arată că obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) .

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de inculpatul Ioan Niculae, a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei.IOAN M NICOLAE
Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice. Potrivit sursei citate, în acest fel a fost finanțată cu 5.000.000 euro firma Intervitt, prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip offshore din Insulele Virgine Britanice ce își desfășoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae.
Încheierea și derularea contractului de prestări servicii de publicitate  s-a făcut prin intermediul lui Viorel Bărac, care a semnat contractul și ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către Libarom Agri SRL, arată procurorii.
De asemenea, în perioada ianuarie — martie 2009, Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gh. Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile până la concurența sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra părților sociale ale SC Intervitt SRL.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.