Incredibil! Wass Albert criminal de război ungur dovedit în justiție, cu...

Incredibil! Wass Albert criminal de război ungur dovedit în justiție, cu o puzderie de statui și busturi ridicate în Transilvania!

3 182

Wass Albert criminal de razboi dovedit in justiție, consemnat si la Muzeul Holocaustului de la Washington, are puzderie de statui si busturi ridicate in Transilvania!
In ultimii 10-15 ani, intr-o anumita parte a presei ungare si in presa maghiara din Romania s-a dezvoltat un cult nemarginit pentru Wass Albert, menit a induce in mentalul conationalilor imaginea unui mare maghiar, simbol al luptei pentru refacerea Ungariei Mari.
“Acest fapt dovedeste ca nu pe baza performantelor literar-artistice si a realelor valori estetice sunt cotati unii creatori de arta, ci pe baza unor interese politicianiste desuete”. O spune chiar ungurul Horvath Dezso, recunoscand implicarea extremistilor unguri in popularizarea opere literare a lui Wass.“   
Daca Wass Albert nu ar fi fost condamnat la moarte, in 1946, pentru crime de razboi, si daca, in timpul sederii sale in SUA, el nu ar fi continuat o propaganda iredentista turbata impotriva Romaniei, nu ne prindeam ca de fapt isi revendică … niste munti  din Ardeal, sub pretextul  cultului de victima a nationalismului Romanesc, creat de propaganda Ungariei in jurul numelui sau.

Cu alte cuvinte, acele osanale cu evidenta motivatie politica – propagate atat din Ungaria, cat si din Ardeal, exagerandu-se valoarea activitatii sale literare si declarandu-l intre mai mari clasici ai literaturii maghiare,  – ba chiar unul dintre geniile conducatoare ale maghiarimii – sunt menite a reinvia spiritul revizionist in randul tineretului maghiar, si constiinta maghiarilor ardeleni pentru lupta de refacere a Ungarii Mari. 

Acest cult  hiperbolizat il ridica pe Wass Albert… deasupra marilor scriitori maghiari, desi este clar ca importanta sa literara … europeana in secolul trecut, nu se bazeaza pe existentza unei valori literare reale ,care sa reziste timpului. Dar asta e treaba criticii literare din Ungaria,nu din Romania !!
Faptul ca Wass Albert este declarat criminal de razboi a fost dovedit in justitie, numele sau fiind citat la Muzeul Holocaustului de la Washington. 
In urma sedintei publice din 13 martie 1946, Tribunalul Poporului din Cluj, a dat verdictul: Wass Albert este criminal de razboi. Reproducerea textuala a sentintzei emis atunci de instanta, este elocventa: “Acuzatii Wass Andrei si Wass Albert din Sucutard sunt vinovati pentru ca au indemnat militarii maghiari sa ucida in ziua de 23 septembrie 1940 pe victimele Moldovan Iosif, Oasi Ioan, Mihaly Eszter si Mihaly Rozalia.
In luna septembrie 1940, in urma Dictatului de la Viena, si comuna
Sucutard, ca si restul Ardealului de Nord, este ocupata de unitatile armatei ungare. Aici isi aveau domeniul contele Wass Albert si familia, locul unde si-au manifestat ura dovedit antiromaneasca ,desi  reprimisera de la statul roman, prin reforma agrara, o buna parte din mosia sa. 

Manat de aceasta ura sovina intervine prin locotenentul Pakucs, 
comandantul militar al comunei, sa fie arestat fostul primar roman Petru Marginean, in care mosierul Wass Albert il vedea pe principalul vinovat in aplicarea reformei agrare. Au arestat-o si pe fata sa, Muresan Maria, pe atunci eleva la Scoala Normala. La interventia sa, sunt arestati locuitorii romani Moldovan Iosif si Cat Ioan, care au avut indrazneala de a porni procesul penal impotriva contelui Wass Albert, pentru leziuni corporale. (…) 
In ziua de 22 august 1940, pe cand lumea iesise din biserica, cei patru arestati au fost dusi sub paza militara pana in comuna Taga, unde a doua zi dimineata , pur si simplu au fost impuscati ca niste caini si aruncati in groapa comuna

Rolul si vinovatia acuzatilor Wass Andrei si Wass Albert, ca si a locotenentului Pakucs si plutonier Polgar este precis determinat si aratat de catre martorii Rosenberg Iacob, Marginean Petru, Muresan Marioara, Moldovan Susana si altii , indicati special in dosarul cauzei”. 
Tot ce se intampla de-o vreme  in jurul cetateanului Wass Albert este o realitate dureroasa, incarcata de contradictii. Este mai putin cunoscut ba chiar eludat faptul ca, cu ani in urma, Wass Albert a solicitat Guvernului de la Budapesta redobandirea cetateniei maghiare pentru a se stabili in Ungaria. Ei bine, Guvernul maghiar condus la acea data de Orban Viktor i-a respins cererea. 
Este relevant si faptul ca dupa moartea lui Wassin 1998, in capitala 
ungara, anumite cercuri au vrut sa ridice o statuie in memoria criminalului de razboi, insa forurile competente nu si-au dat acordul pentru aceasta initiativa. “Totodata, autoritatile ungare nu au permis ca ramasitele pamantesti ale scriitorului decedat in America in 1998 sa fie inhumate in Ungaria”. Paradoxal, desi acum toata lumea se arată revoltata, atunci, in Ungaria, nu aprimit  loc de veci nici macar intr-un cimitir. Iar acum în Romania s-a reusit sa fie impus ca “mare scriitor european”.
 Omul-cheie insarcinat de pastorul Teoches sa faca zazanie in cazul Wass era Nagy Jozsef Barna, diaconul Centrului  Reformat pentru romi din Oradea, sub patronajul direct al Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului, diriguita de  extremistul Tokes Laszlo. Amandoi cunoscuti revizionisti, considera ca Wass Albert nu este vinovat de nimic…“Martorii oculari care au depus marturie la proces , au declarat ca Wass nu era de fatza la executie, fiind plecat in munti, pentru ca atunci se trasau noile granite intre Romania si Ungaria”, a declarat Barna.

Dupa Revolutie, si familia lui Wass a crezut ca tatal va fi reabilitat in Romania. Se spunea ca  va fi reabilitat la cererea guvernului american”. Dar Omul care, in 2005, a vrut sa intre cu Wass Albert cu tot in Cartea Recordurilor a organizat  Maratonului literar-artistic Wass Albert. Adica cateva zile la rand s-a citit si vorbit neintrerupt si elogios din si despre contele criminalBarna a trimis o depesa la Guiness Book pentru a-i fi omologat recordul de cel mai lung maraton literar… N-a primit nici azi raspuns, dar tupeu a avut, nu gluma.
Crainicul Nagy Jozsef Barna a declarat pentru GAZETE ca nu stia de faptul ca Wass apare vinovat la Muzeul Holocaustului din Washington. A atras de partea sa si cativa tineri care isi spun … Uniunea Tinerilor Maghiari din Oradea, cu care a purces la promovarea in liceele oradene a unor volume de carti ale criminalului Wass. Altfel marketing-ul a fos un fiasco…
Mai trebuie mentionat si faptul ca Barna este presedintele organizatiei Tinerii Maghiari Ardeleni (EMI), care are printre principalele obiective revizuirea tratatului de pace de la Trianon, desi este evident tot o initiativa curat revizionista !!

Cum, de regula, pestele de la cap se impute, in spatele “afacerii Wass” stă,  a stat …discret  si Marko Bela, care impreuna cu Gyorgy Frunda, au intreprins numeroase demersuri pentru reabilitarea criminalului de razboi.
Desi renegat in Ungaria, nu se stie cine a aprobat ca in municipiul Reghin si in satele invecinate, respectiv in gradinile parohiilor si in biserici, sa fie asezate  OSTENTATIV  busturi ale grofului maghiar, incalcandu-se astfel prevederile Ordonantei de Guvern 31/2002, care interzice cultul criminalilor de razboi, indiferent de apartenenta nationala”, sustinea istoricul Horvath Deszo.

Ordonanta de Urgenta nr. 31 / 2002 se refera la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Din care citam: “Pentru prevenirea si combaterea incitarii la ura nationala, rasiala sau religioasa, la discriminare si la savarsirea de infractiuni contra pacii si omenirii, prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii”. Deci promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni iredentiste , sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe,  se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi”. Clar si fara echivoc.

UDMR este formatiunea politica ce … mai pe fatza sau mai discret, a aplicat cu succes politica pasilor marunti in vederea atingerii obiectivelor sale. Fie ca este vorba de legea statutului minoritatilor, sau de autonomia locala, formatiunea etnicilor maghiari si-a urmarit cu ardoare scopurile si obiectivele.
UDMR detine monopolul reprezentarii politice a populatiei de etnie maghiara din Romania, opunandu-se constant altor formatiuni maghiare, care au dorit sa se inscrie in viata politica din Romania. Aflata concret intr-o forma sau alta la guvernare timp de peste 20 de ani, incepand cu anul 1996, UDMR, prin politica pasilor marunti, cauta sa-si promoveze interesele clientelare.
Pe langa chestiunile politice, printre preocuparile UDMR s-a numarat si
reabilitarea memoriei unor personaje controversate acuzate de crime impotriva pacii si impotriva umanitatii. Wass Albert este un astfel de personaj controversat, care a fost condamnat de catre autoritatile romane si americane pentru delicte grave savarsite impotriva umanitatii. Prof.deak andrei

COMENTARII

 1. Aveti dreptate,vreo doua…Dar sunt prozatori maghiari de mult mai buna calitate!
  Datorita scandalului declansat cu ani in urma si reluat periodic,Wass Albert
  are mai multe statui si busturi decat scriitori maghiari de f. mare valoare!
  Parca ar fi Petofi Sandor!!

 2. Dar nu poate fi anulata valoarea literara a scrierilor sale, vreo doua chiar f.bune!

  • Statuile se pun pe temei politic!!
   Chiar si Petofi Sandor,care este un Geniu al poeziei,
   ca si Eminescu,amandoi au facut si politica!
   Chiar si Eminescu a fost putzin…nationalist !!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.