Incepe Postul Santamariei Mari

Incepe Postul Santamariei Mari

0 203

Crestinii ortodocsi intra incepind de la 1 august intr-o perioada de post ce tine pina in ziua de 15 august cind se praznuieste Adormirea Maicii Domnului. Postul Sintamariei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se tine in cinstea Nascatoarei de Dumnezeu care inainte de Adormire a petrecut in neincetata rugaciune si ajunare.
Dspre aceasta perioada se mai spune ca este rupta din Postul Mare, care la inceput tinea noua saptamani, dar pentru ca oamenii ieseau prea slabiti din iarna, Biserica a hotarit sa-l scurteze cu 14 zile, mutandu-le in vara, cand este belsug de fructe si legume. De aceea, pentru credinciosii care respecta toate canoanele bisericesti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Invierii Domnului. Nu se consuma produse din carne, lapte si oua, chiar nici ulei vegetal in afara de simbata si duminica. Doar ziua de 6 august cand toata crestinatatea traieste bucuria marii sarbatori a Schimbari la Fata a Domnului, se permite consumul de peste si vin. Biserica mai recomanda credinciosilor infranarea placerilor si desfatarilor trupesti, iar nuntile sunt interzise cu desavarsire in aceasta perioada, precum si in celelalte posturi.
Traditii din batrani in luna august
Legat de postul Adormirii Maicii Domnului exista cateva traditii populare care se pastreaza din mosi-stramosi. Se spune ca, pentru sanatate si noroc, se posteste in cele doua zile obisnuite ale saptamanii, miercurea si vinerea. Pentru dusmani insa se posteste numai sambata si duminica, dar este mare pacat. In vechime, cei care aveau dusmani de moarte posteau martea laolalta cu toate animalele din curte. Conform traditiei, nu aveau voie sa manance „nici mata, nici vita, nici om”.
Dintre toate posturile de peste an, cel care tine cu credinta postul Maicii Domnului si se roaga are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta. Se incepe in ziua de luni, in care nu se mananca nimic pana a doua zi dimineata, cand se gusta o bucatica de paine si se bea apa. Omul nu trebuie sa se sature. In tot acest timp, candela sau o lumanare trebuie sa fie aprinsa. In a doua saptamana se porneste de marti, in a treia de miercuri si tot asa timp de sase saptamani, pana cand se ajunge la duminica si, atunci, omul e mantuit.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.