Începe înscrierea la grădiniță: Calendar, acte necesare și tot ce trebuie...

Începe înscrierea la grădiniță: Calendar, acte necesare și tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță în anul școlar 2019-2020

0 203

Începe înscrierea la grădiniță: Calendar, acte necesare și tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță în anul școlar 2019-2020

de Redactia     HotNews.ro Luni, 20 mai 2019, 10:38 Actualitate | Educatie


Gradinita 283, Floreasca Foto: Hotnews

Părinții ai căror copii au vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani vor depune cererile de înscriere începând din 20 mai până pe 14 iunie 2019, în prima etapă, și în perioada 24 iunie – 26 iulie 2019, în a doua etapă. Potrivit regulilor anunțate de Ministerul Educației, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie şi grupa mică.

Orarul al înscrierilor va fi stabilit de conducerea fiecărei grădințe, fiind afișat în loc vizibil. În cazul în care într-o grădiniță numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

 • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
 • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
 • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
 • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.

Actele necesare înscrierii la învățământul preșcolar sunt:

 • cererea de înscriere – adeverințe de salariat ale părintilor/ale unui parinte (pentru gradinitele cu program prelungit si saptamanal)
 • copie certificat de naștere copil – copie C.I. părinte/ tutore/ reprezentant legal
 • fișa medicală potrivit reglementarilor în vigoare
 • hotărâri judecătorești (dacă este cazul)
 • documente care dovedesc iîdeplinirea criteriilor de departajare generale sau specifice

În cazul în care sunt mai multe cereri de înscriere decât locurile disponibile, grădinița va aplica criterii de departajare specifice. Acestea sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti. Acestea nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri.
Pentru criteriile specifice stabilite, grădinița va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere.

Potrivit regulamentului de înscriere elaborat de Ministerul Educației, grădinițele trebuie să afișeze următoarele informaţii:

 • capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
 • numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
 • criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;
 • numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.

Calendar de înscriere:
20 mai – 14 iunie 2019 – prima etapă de înscriere
24 iunie – 26 iulie 2019 – a doua etapă de înscriere

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.