Incepe competitia burselor de studii in strainatate

Incepe competitia burselor de studii in strainatate

0 256

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a aprobat calendarul concursurilor nationale pentru acordarea burselor de studii sau de cercetare in strainatate pentru anul 2007-2008. Este vorba de trei tipuri de oferte: burse acordate de Guvernul Romaniei pentru studentii care aplica pe cont propriu si sunt acceptati la universitati din strainatate, burse „Nicolae Titulescu”, pentru formarea de specialisti in scopul intergrarii in Uniunea Europeana, si burse oferite prin acorduri bilaterale intre Guvernul Romaniei si guvernele a 30 de tari. Depunerea dosarelor se face la Centrul National al Burselor de Studii in Strainatate (CNBSS), cu sediul in Bucuresti, Str. Spiru Haret nr. 12, sector 1. Data-limita pentru depunerea dosarelor si calendarul concursului difera in functie de tipul de burse.


?


Burse finantate de Guvern


Guvernul acorda burse pentru stagii de studii universitare si postuniversitare in strainatate, ce pot dura de la doua pana la 10 luni. Cuantumul lunar este de cel mult 1.000 dolari, in functie de cheltuielile estimate. Candidatii trebuie sa aplice personal la universitati din strainatate, solicitand un acord de primire la studii. Participarea la concursul national are ca scop numai obtinerea finantarii. Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin CNBSS, asigura cheltuielile de transport international din Bucuresti pana la locul de stagiu si retur, o singura data in perioada stagiului.


?


Burse „Nicolae Titulescu”


Bursele „Nicolae Titulescu”, pentru formarea de specialisti in scopul integrarii in UE, au o durata de trei luni si se acorda in diferite domenii, intre care: administratie europeana, politica regionala, institutii europene si legatura cu institutiile nationale, drept european, justitie si afaceri interne, agricultura si politici agricole, politica in domeniul transporturilor sau specializari pe domenii de acquis comunitar, cum ar fi statistica (EUROSTAT). La concurs se pot inscrie absolventi de studii superioare cu diploma de licenta, de masterat sau studii aprofundate sau studenti la master sau studii aprofundate. Pot aplica, de asemenea, doctoranzi, doctori in stiinte, tineri incadrati in institutiile administratiei centrale sau locale. Cuantumul bursei este de 1.000 de euro pe luna. A doua etapa de concurs se organizeaza numai daca raman locuri disponibile dupa prima etapa.


?


Ofertele pentru India si Coreea de Sud

Pentru studentii care vor sa plece in strainatate cu burse de studii sau de cercetare, acordate prin colaborare bilaterala sau oferite unilateral de alte state, ofertele sunt variate. Exista burse pentru stagii universitare, postuniversitare, de cercetare sau specializare postuniversitara si postdoctorala, dar si burse pentru studii universitare complete, de masterat sau doctorat. Ele provin din 30 de tari, intre care Norvegia, Finlanda, India, China, Coreea de Sud. Coreea de Sud, de exemplu, acorda doua burse pentru studii postuniversitare: master cu durata de 2 ani, doctorat cu durata de 3 ani sau cercetare cu durata de 6-10 luni, iar termenul-limita de depunere a dosarului este 15 decembrie. Guvernul Indiei acorda burse postuniversitare sau de cercetare in urmatoarele domenii: arta, dramaturgie, jurnalism, film si televiziune, termenul-limita fiind tot 15 decembrie. Cuantumul burselor acopera cheltuielile de scolarizare, de intretinere si asistenta medicala, precum si transportul intern.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.