Începând de luni, Brașovul are asigurate servicii stomatologice de urgență, gratuite

Începând de luni, Brașovul are asigurate servicii stomatologice de urgență, gratuite

0 204

Începând de luni, 6 aprilie 2020, Braşovul poate oferi servicii stomatologice de urgenţă, gratuite, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-18.00, la Clinica stomatologică DENTALMED, str. Lungă nr. 14.
Având în vedere suspendarea activităţii în cabinetele stomatologice private conform Ordonanţei militare nr. 2/21.03.2020 şi gravitatea situaţiilor ce pot decurge din lipsa unui serviciu medical stomatologic de urgenţă organizat în cadrul UPU al Spitalului Clinic Judeţean Braşov, Colegiul Medicilor Stomatologi Braşov a identificat Clinica stomatologică DENTALMED care are posibilitatea de a trata în mod corespunzător în contextul epidemiei COVID 19, într-un cadru care respectă normele implementate de Colegiul Medicilor Stomatologi (CMS), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Ministerul Sănătăţii (MS) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pentru perioada în care este decretată Starea de Urgenţă pe teritoriul României şi implicit al judeţului Braşov.
DSP Braşov recomandă Clinica DENTALMED Centrului Judeţean pentru Conducerea şi Coordonarea intervenţiei pentru asigurarea urgenţelor stomatologice din Braşov.

Toată logistica şi baza de tratament este pusă gratuit la dispoziţie de către managerul Clinicii DENTALMED, Dr. Oleg Dobrovolschi. Este vorba despre 14 cabinete stomatologice dotate corespunzător şi adaptate în contextul pandemiei, conform protocolului stabilit la nivel central. Serviciile stomatologice de urgenţă vor fi asigurate zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00 – 18.00. Douăzeci de medici stomatologi vor asigura urgenţele, iar doi dintre aceştia se vor ocupa exclusiv de copii. Alături de ei vor lucra opt asistente.
De precizat este că pe cele 14 unităţi stomatologice de lucru, aflate în dotarea clinicii, păstrând intervalul recomandat de 4 ore (între doi pacienţi), capacitatea de tratament este de aproximativ 40 pacienţi / zi şi că aceste tratamente sunt efectuate în regim de voluntariat şi vor fi acordate gratuit tuturor pacienţilor aflaţi în suferinţă.
„Pe perioada stării de urgenţă, noi vom rezolva strict urgenţele stomatologice, conform Ordonanţei militare. Am luat măsuri deosebite pentru protejarea de Covid 19 atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Obligatoriu, primul triaj al pacienţilor se va realiza telefonic, prin cele patru linii telefonice ale clinicii la care vor răspunde medicii dentişti voluntari”, a declarat dr. Oleg Dobrovolschi, în videoconferinţa susţinută vineri la sediul Clinicii DENTALMED Braşov.
La fiecare număr de telefon va răspunde câte un stomatolog care va consilia şi îndruma pacienţii, în sensul recomandării unei medicaţii pentru ameliorare sau pentru programarea la clinică în vederea unei intervenţii de urgenţă. Vor fi trataţi în clinică doar pacienţii cu urgenţe majore, cu dureri mari, sângerări şi infecţii, care le pot pune viaţa în pericol.

Pentru eliminarea oricărui risc de infectare cu virusul COVID 19, atât medicii cât şi pacienţii vor purta echipamente de protecţie (foto, medic), iar în prelabil vor trece printr-un proces de dezinfectare încă de la intrarea în clinica stomatologică. „Avem nevoie de sprijnul autorităţilor locale şi al comunităţii pentru asigurarea gratuită a urgenţelor medicale în cele mai bune condiţii şi atât timp cât va fi nevoie. Deocamdată pornim în această acţiune de normalitate cu resursele proprii ale membrilor Colegiului Medicilor Stomatologi din Braşov şi al câtorva oameni de bine, dar aceste consumabile, care costă foarte mult, nu vor fi suficiente pe termen mai lung de 4 săptămâni, după estimările noastre. Doar echipamentul pentru fiecare pacient se ridică la aproximativ 300 de lei. În condiţiile în care, deocamdată, nu primim nici un sprijin de la stat, solicităm ajutorul tuturor celor care ni-l pot da. Orice sumă, cât de mică, este importantă pentru noi în această perioadă”, este apelul preşedintelui CMS Braşov, dr. Mihaela Albu.

În acest moment, cea mai mare nevoie a clinicii este reprezentată de echipamentul de protecţie: măşti, combinezoane sau halate impermeabile de unică folosinţă, ochelari de protecţie, viziere, substanţe biocide pentru sterilizarea instrumentarului, substanţe biocide pentru suprafeţe.
Medicii stomatologi s-au mobilizat ca voluntari pentru a face rost toţi de astfel de echipamente, care să fie direcţionate către Clinica DENTALMED, de pe str. Lungă nr. 14.
Până în acest moment, 20 de stomatologi s-au înscris ca voluntari pentru asigurarea urgenţelor stomatologice în Braşov, însă lista rămâne deschisă.

Liniile telefonice disponibile pentru primul triaj vor fi active începând cu data de 5 aprilie 2020. Acestea sunt: 0754/096.109; 0754/096.110; 0754/096.112; 0754/096.113

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.