Începând de la jumatatea lunii octombrie agricultorii vor primi în avans subvențiile

Începând de la jumatatea lunii octombrie agricultorii vor primi în avans subvențiile

0 158
Guvernul Dăncilă a hotărât ca agricultorii din sectoarele vegetal şi zootehnic sp primească un avans din sumele aferente plăţilor directe pe suprafaţă, a anunțat joi premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern. „(…)începând cu 16 octombrie, agricultorii din sectoarele vegetal şi zootehnic vor primi un avans din sumele aferente plăţilor directe pe suprafaţă, precum şi din sprijinul cuplat la ovine şi caprine.
Prin acest sprijin financiar acordat fermierilor vor intra în agricultură aproximativ două miliarde de euro, bani proveniţi din fonduri europene”, a spus Dăncilă.
Prin actul normativ adoptat joi se va permite beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri şi programul de dezvoltare pe termen scurt în condiţiile în care cunosc nivelul sumelor pe care urmează să le primească. 

Guvernul a stabilit în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, pentru anul 2018, cuantumul pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă această plată, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plăţii pentru tinerii fermieri şi plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine, a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.
„Tot în şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată la propunerea ministerului Agriculturii o hotărâre privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă această plată, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plăţii pentru tinerii fermieri şi plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine. Prin prezentul act normativ, Agenţia de plăţi şi intervenţie pentru agricultură va putea acorda începând cu 16 octombrie, anul acesta, plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic, într-un procent, conform reglementărilor comunitare în vigoare la data efectuării plăţilor avans”, a declarat Nelu Barbu, joi, la Palatul Victoria.

Cuantumul plăţilor este unul substanțial
„Au fost aprobate cuantumurile prin această hotărâre de guvern. În sectorul vegetal, pentru schema unică pe suprafaţă este vorba 102,5 euro/hectar, pentru plata redistributivă, pentru intervalele între un hectar şi 5 hectare este de 5 euro/hectar, pentru intervalele între 5 hectare până la 30 de hectare este 50,3 euro/hectar. La plata pentru înverzire cuantumul este 58,2 pe hectar, iar la plata pentru tinerii fermieri 25,8 euro/ hectar. Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat pe baza suprafeţelor determinate”, a declarat Barbu.
Pentru schema de ajutor ovine/caprine plăţile directe „au plafon alocat de 56.100.000 de euro”.
Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.