Incep tezele cu subiect unic

Incep tezele cu subiect unic

0 238

Saptamana viitoare este una incarcata de emotii pentru elevii claselor a VII-a si a VIII-a, dar si pentru indrumatorii si parintii acestora. Acestia vor trebui sa sustina incepand cu 25 noiembrie tezele cu subiect unic din semestrul I.
Examenele se vor termina in 16 decembrie, notele obtinute urmand sa conteze in proportie de 50% la admiterea in liceu.
Elevii vor sustine prima proba, la limba si literatura materna. In tara, pe langa limba romana sunt numerosi elevi care opteaza pentru limba maghiara sau pentru germana. Urmatorul test va consta in examenul la limba si literatura romana. Acesta va fi urmat de teza unica la matematica, dupa care, elevii claselor a VIII-a vor sustine si o teza la alegere, intre istorie si geografie.
Elevii care vor sustine aceste teze vor fi asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica, pe clase, iar profesorii care vor asista si cei care vor corecta lucrarile risca sanctiuni penale daca nu vor evalua corect raspunsurile elevilor sau daca ii vor lasa sa copieze. Examenele dureaza cate doua ore, subiectele avand o dificultate medie.
Tot pentru a fi notate obiectiv, tezele vor fi evaluate de doi profesori, unul de la scoala si unul din afara scolii in care invata elevul.
Profesorii corectori vor putea sa sublinieze greselile cu rosu, pentru a putea tine mai usor evidenta acestora si, in final, pentru a acorda nota in conformitate cu gravitatea lor.
Elevii care nu participa la aceste teze din diferite motive, dar si cei care nu promoveaza, vor avea ocazia sa le sustina din nou intr-o sesiune speciala, programata in februarie 2009.
Perioada speciala de examinare va incepe in 10 februarie, cand este programata teza cu subiect unic la limba materna, fiind urmata in 12 februarie de teza la geografie sau istorie. Cea de-a treia teza in sesiunea speciala va fi cea la limba si literatura romana, care va avea loc in 17 februarie, iar ultima va fi proba la matematica, in 19 februarie.
Tezele cu subiect unic au fost introduse la initiativa lui Mihail Hardau, fost ministru al Educatiei, iar primii care le-au experimentat au fost elevii claselor a VII-a din generatia 2007-2008. De anul trecut, aceste teze au devenit, in mod oficial, criteriu de admitere la liceu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.