Incendii ciudate

Incendii ciudate

0 237

Din pacate se constata in ultima vreme izbucnirea tot mai frecventa a unor incendii, pe la case, vile de vacanta, acareturi sau spatii de depozitare din camp, ca sa nu mai vorbim de masini parcate langa bloc. Ca toate aceste pot lua foc, in general din neglijenta, pare un lucru normal. Dar inmultirea lor da de banuit, chiar si nespecialistului, si atunci te duce gandul la o mana criminala, care a actionat, in cele mai multe cazuri, din razbunare. Ca parca a dat dracu in oameni, si lumea s-a facut tot mai afurisita, apeland, din rautatea unui orgoliu nefondat, la fel de fel de actiuni condamnate atat de lege, cat si de etica relatiilor interumane.
Ultimul asemenea incendiu nascand semne de intrebare s-a declansat ieri noapte in comuna Budila, unde o sura plina cu fan de anul acesta a luat foc. Printre oameni, mai ales cei cu gospodarii invecinate, s-a starnit panica,ceva normal cand stii ca-ti poate lua in orice clipa foc agoniseala de-o viata, daca vantul are toane si-ti indreapta scantei spre avutul tau. De aceea oamenii au anuntat imediat pompierii si au sarit, cu ce au avut la indemana, sa stinga focul.
Dupa sosire la fata locului, pompierii au reusit sa tina sub control focul si sa il stinga relativ repede, daca ne gandim ce inseamna sa ia fanul foc. Astfel focul nu s-a intins si la celelalte gospodarii din preajma.
Ce duce la ipoteza ca, in cazul acesta, incendiul a fost provocat de o mana criminala, este faptul ca acea sura nu era racordata la reteaua de curent electric, asa ca un scurt-circuit este exclus. Poate fi luata in calcul si vreo neglijenta, gen aruncatul chistocului la intamplare. Dar care gospodar, cand este vorba de avutul lui, strans poate cu truda mare, da cu chistoace aprinse in stanga si dreapta ?
Ceretarile vor stabili cauza incendiului. Daca se va dovedi ca este vorba de o mana criminala, cercetarile se vor extinde in aceasta directie, piromanul urmand sa suporte consecintele prevazute in legi. Dar pana atunci el sta dupa soba si rade cu gura pana la urechi, iar pagubitul nu poate decat sa faca marunt din buze, mai ales daca nu este asigurat.
Iar pentru stoparea unor asemenea incendieri din razbunare sau reglare a unor conturi este greu de dat o solutie, caci, cum am mai spus, lumea, prin conjunctura in care ne aflam, s-a facut tot mai afurisita in privinta existentei caprei vecinului.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.