Încălcarea de către aleşi a normelor conflictului de interese – abateri disciplinare!!

Încălcarea de către aleşi a normelor conflictului de interese – abateri disciplinare!!

0 85

Plenul Senatului a reexaminat și adoptat luni, ca urmare a deciziei CCR, propunerea legislativă a PSD pentru modificarea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, prin care încălcarea normelor în materia conflictului de interese a fost introdusă în sfera faptelor care constituie abateri disciplinare.

Curtea Constituţională a admis pe 16 octombrie 2018, parţial, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificările aduse Legii privind Statutul aleşilor locali.

Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, a fost adoptat în urma reexaminării, cu 78 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” (PNL şi USR) şi o abţinere, în forma aprobată de Camera Deputaţilor.
„Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”, se arată în textul legislativ adoptat de Senat în urma reexaminării.
Senatorul USR Florina Presadă a declarat, în plen: „Cel mai problematic lucru este că nu se mai reţine decât o sancţiune echivalentă cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei consilierului local timp de şase luni.
Noi interpretăm această nouă reglementare ca o tentativă de a scăpa de măsura complementară pe care o dispunea ANI, în astfel de cazuri de conflict de interese, şi anume interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică eligibilă timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese. Avem de-a face cu o încercare de a slăbi criteriile sau standardele de integritate în funcţia publică”.

Senatul este cameră decizională pe acest proiect.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.