La Braşov, ministrul Mediului anunţă un nou sanctuar pentru urşi

La Braşov, ministrul Mediului anunţă un nou sanctuar pentru urşi

0 246


Aflat în vizită în judeţul Braşov, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe s-a aflat şi la Zărneşti, unde a vizitat Sanctuarul de Urşi. Acolo, ministrul a anunţat că ministerul pe care îl conduce „va depune în această lună un proiect POIM de 10 milioane de euro prin care vrem să facem în judeţul Braşov un mai bun management al urşilor. Se va mai construi încă un sanctuar. În sfârşit face şi statul român unul. Ne dorim foarte mult ca presiunea care este astăzi şi beneficiu şi, evident, sprijinul pe care îl dă doamna Lapis ( foto,n,r.) va mai fi împărţit cu încă o entitate din Braşov, astfel încât, această specie protejată de lege să aibă condiţii cât mi bune privind conservarea biodiversităţii”. 10 milioane de euro este valoarea estimată a întregului proiect POIM de care include, printre altele, un recensământ al urşilor şi realizarea unor studii genetice, spun autorităţile.

Centrul de reabilitare a urşilor din Masivul Postăvarul va avea o suprafaţă totală de 611.842 mp şi va cuprinde mai multe zone. Astfel, va exista o zonă de carantină, unde urşilor li se vor face analize. De acolo, ei vor fi mutaţi în ţarcurile speciale. Printre altele, va exista un ţarc pentru exemplarele adulte, unul pentru femelele cu pui sau unul pentru urşii care au cel mult un an.
În funcţie de comportamentul şi de problemele pe care le au, urşii vor fi eliberaţi după o perioadă sau vor fi ţinuţi în centru. Practic, spun autorităţile, acest complex va reprezenta o simbioză între orfelinatul de urşi de la Bălan unde puii de urs sunt pregătiţi pentru eliberare şi rezervaţia de la Zărneşti, unde animalele rămân tot restul vieţii.

Garduri care să blocheze accesul urşilor achiziţionate de autorităţi pentru cetăţeni

Pe de altă parte, tot la Zărneşti, ministrul a anunţat şi faptul că, anul acesta, prin Programul Coexistenţa „vom distribui 5.000 de «kit-uri» prin, în valoare de 1,5 milioane de euro, prin care cetăţenii României pot să îşi protejeze proprietăţile în vederea reducerii pagubelor de către urşi. Acest kit conţine un gard cu impulsuri electrice, astfel încât că nu mai avem cazuri în care, de multe ori noi intrând în arealul ursului, sau ursul în intravilan să avem aceste pagube care să pună în pericol viaţa omului şi, evident, a ursului, dacă acesta reacţionează. Astfel, vom putea să asigurăm o mai bună coexistenţă între noi, ci care locuim în aceste judeţe de munte şi animalele sălbatice”.
I.Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.