Inca un turist atacat de urs

Inca un turist atacat de urs

0 217

Ieri noapte, un turist ceh a fost atacat de un urs pe Valea Caraimanului din Bucegi.
Barbatul de circa 50 de ani plecase in padure, cu toate ca se intunecase. La un moment dat a auzit mai intai fosnet de frunzis rupt, dupa care a inceput sa auda si mormait destul de furios. Animalul l-a atacat pe turistul care o luase la goana, ajungandu-l din urma si provocandu-i rani usoare, caci cehul a reusit sa scape pentru ca spaima i-a inzecit puterile si i-a iutit fuga
Cehul a ajuns pana la urma la spitalul din Sinaia.
Cu aceasta ocazie, salvamontistii ii avertizeaza din nou pe turisti de pericolul pe care il reprezinta ursii, flamanzi ca in niciun alt an printr-o inmultire necontrolata, si le recomanda sa nu plece la drum seara, iar daca o fac, sa fie in grup cat mai mare.
In context trebuie amintit ca un sat din Dambovita, aflat in partea mai dinspre munte a judetului, este tot mai greu calcat de ursi, localnicii nemaiavand noaptea clipe de odihna, ursii mancand in ultimele zile cateva animale de pe langa curtile oamenilor, ba chiar si cativa caini.
Daca prezenta ursilor in pustiul muntilor nu ar fi chiar de mirare, faptul ca ei apar tot mai des prin gospodariile oamenilor in cautare de hrana ar trebui sa dea de gandit autoritatilor, locale si centrale. Caci aceasta agresivitate, tot mai mare si mai iesita din comun, nu este in niciun caz normala. Cu ani in urma, prin hatisurile unui zmeuris de pe Ceahlau, am dat si noi, un mic grup, peste un urs. la circa treizeci de3 metri distanta. Cu totii ne-am oprit, ne-am privit o vreme, apoi ne-am vazut fiecare de drumul lui In urmatorul an am aflat ca ursul era o namila de circa 500 de kilograme si fusese impuscat ca trofeu.In ultima vreme insa si din varii motive, animalele salbatice au devenit extrem de agresive, mai ales datorita schimbarilor climatice si a interventie tot mai brutale a omului in habitatul lor. Caci trebuie stiut – vanatorii pot confirma asta – niciun animal salbatic nu ataca omul daca nu se simte amenintat.
Mai e ceva de adaugat?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.